Journael van een Scheepschirurgijn

Van Blaeuschuyt ende Roode Loop
Auteur: Alexander Courtmans | Uitgever: Uitgeversmaatschappij Ad. Donker B.V.

17,95

In 1598 monstert de chirurgijn Alexander Courtmans op uitnodiging van Olivier van Noort aan op diens avontuurlijke expeditie naar de ‘Specerijen Eilanden’ via Straat Magelhaen en de Stille Oceaan. Blaeuschuyt (scheurbuik) en Roode Loop (dysenterie) eisen onderweg een zware tol en Alexander Courtmans staat voor de taak om met de medische kennis van zijn tijd deze ziekten te behandelen. Als een van de eerste scheepschirurgijns legt hij op deze lange reis zijn belevenissen vast in een Journael. Hij getuigt daarin van de ontberingen, van de vijandelijkheden van Spanjaarden, Portugezen en anderen, van zijn verwondering over de exotische culturen op die reis, van zijn behandelingen en bij dit alles zelfs van zijn wankelend geloof.

Zijn persoonlijke motivatie om de risico’s van deze reis te trotseren wordt in de loop van zijn verslag duidelijk. Na terugkeer in het vaderland wordt de levensloop van Alexander Courtmans gevolgd tot het moment dat hij als chirurgijn in de legers van Frederik Hendrik zijn tenten opslaat tijdens het beleg van ’s Hertogenbosch (1629).

Over de bewerker:
Jan de Lint is orthopaedisch chirurg maar heeft zich als amateurhistoricus verdiept in de maritieme expansie van de Nederlanden aan het begin van de zeventiende eeuw. Eerder verschenen van zijn hand ‘Kanonnen voor kruidnagelen; de reis om de wereld van Pieter de Lint, 1598-1603’ en ‘Joris van Spilbergen (1568-1620), zijn leven en reizen’.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789061007296 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Van Blaeuschuyt ende Roode Loop

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

160

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

16-11-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Journael van een Scheepschirurgijn” te beoordelen