Jongkind en vrienden.

Monet, Boudin, Daubigny en anderen
Auteur: John Sillevis, Liesbeth van Noortwijk | Uitgever: Thoth, Uitgeverij

24,95

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de negentiende eeuw. Een pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. Daar raakte hij bevriend met kunstenaars als Monet, Sisley, Boudin, Daubigny en Pissarro.

Jongkind schilderde naast stadsgezichten vooral kunst- en rivierlandschappen. Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eyeopener voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind mede aanzet tot het impressionisme in Frankrijk.
Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog.’ Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’. Zijn werk was zeer geliefd bij het Franse publiek.  

Geregeld keerde Jongkind terug naar Nederland waar hij de havens van Rotterdam en Dordrecht en het Hollandse polderlandschap schilderde. Vooral zijn clair de lunes, landschappen bij maanlicht, deden het in Frankrijk uitstekend. Jongkind vond Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde andere Franse kunstenaars aan om ook naar het schilderachtige Dordt af te reizen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789068687439 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Monet, Boudin, Daubigny en anderen

Auteur

,

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

30-10-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Ongeveer 3-5 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Jongkind en vrienden.” te beoordelen