Johan de Witt en Engeland

Een bloemlezing uit zijn correspondentie
Auteur: Ineke Huysman, Roosje Peeters | Uitgever: Uitgeverij Catullus

19,99

Engeland, diplomatie en internationale betrekkingen staan vanwege Brexit momenteel volop in de belangstelling. In de tijd dat Johan de Witt (1625-1672) raadpensionaris is van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is dit ook het geval. Gedurende een periode van zo’n 20 jaar is Johan direct betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals de Vrede van Westminster (1654) die een einde maakt aan de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, de val van Cromwell en de restauratie van de Stuarts (1660) als Engels koningshuis, en de tocht naar Chatham (1667) tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

Tijdens zijn turbulente loopbaan wisselt Johan vele tienduizenden brieven uit met diplomaten, regenten, koningen en familieleden. Deze brieven liggen grotendeels onbekeken in het Nationaal Archief in Den Haag. Het project Briefwisseling van Johan de Witt van het Huygens ING werkt momenteel aan de digitalisering en ontsluiting van deze brieven. In 2019 wordt daarvan het eerste deel gelanceerd: de diplomatieke correspondentie van Johan de Witt. Ook wordt de bundel Johan de Witt en Engeland uitgebracht, waarin brieven zijn samengebracht die de diversiteit van Johan de Witts correspondentie weerspiegelen. Hierbij ligt de focus op de correspondentie met en over Engeland. Door de vertaling in modern Nederlands wordt deze schat van onontgonnen bronmateriaal ontsloten voor een breed publiek.

De bundel is samengesteld door Ineke Huysman, onderzoeker bij het Huygens ING en projectmanager van Briefwisseling van Johan de Witt, en Roosje Peeters, gastonderzoeker bij het project. Tekeningen zijn verzorgd door Jean-Marc van Tol, auteur van Musch (2018) en tevens gastonderzoeker bij het project. Met bijdragen van alle leden van het projectteam.

 

  • Veel originele brieven met transcriptie, vertaling en toelichting
  • Illustraties van Jean-Marc van Tol aan de hand van gravures, etsen en schilderijen uit de zeventiende eeuw
  • Belangrijke momenten uit bijna twintig jaar diplomatieke betrekkingen tussen de Republiek en Groot-Brittannië belicht
  • Correspondentie tussen Johan de Witt en o.a. Wendela Bicker, Michiel de Ruyter, Oliver Cromwell, Walter Strickland, Mary Henrietta Stuart, George Downing, Jacob Quack, Balthazar Gerbier, Cornelis de Witt, Willem Nieupoort, Edward Hyde, George Monck en William Temple
Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789492409454 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een bloemlezing uit zijn correspondentie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

14-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Johan de Witt en Engeland” te beoordelen