Jeanne de Leugenaarster

De dodelijke intriges van hoerenmadam Adriana Valkenburg
Auteur: Bart Middelburg | Uitgever: Uitgeverij De Kring

24,50

Hoerenmadam en prostituee Adriana Valkenburg (Schiedam, 1894) was in de jaren twintig en dertig een van de kopstukken van ‘donker Amsterdam’. Vanwege haar extreme onbetrouwbaarheid kreeg zij in de onderwereld de bijnaam ‘Jeanne de Leugenaarster’; bij de politie stond zij te boek als het ‘gevaarlijkste wijf’ van Amsterdam. Klanten werden in haar bordelen stelselmatig beroofd.

In de Tweede Wereldoorlog werd Valkenburg V-frau (tipgeefster) van het beruchte bureau Joodsche Zaken, dat op Joodse onderduikers jaagde. Met de Duitse chef van Joodsche Zaken, Otto Kempin, kreeg zij zelfs een verhouding. Valkenburg heeft tientallen ondergedoken Joden verraden, die vervolgens zijn vermoord in vernietigingskampen. In de officiële geschiedschrijving komt zij echter niet voor.

Na de oorlog kwam Valkenburg in één cel te zitten met Ans van Dijk en Betje Wery: de drie grootste landverraadsters bijeen op een paar vierkante meter. Valkenburg werd ter dood veroordeeld, maar kreeg uiteindelijk gratie. In 1960 kwam zij weer vrij, waarbij de beroemde majoor Bosshardt van het Leger des Heils werd belast met haar reclassering.

Bart Middelburg is oud-verslaggever van Het Parool. Hij schreef eerder o.a. verfilmde bestsellers als De Dominee (over maffiabaas Klaas Bruinsma) en Riphagen (over onderwereld-kopstuk en oorlogsmisdadiger Dries Riphagen).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462972773 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De dodelijke intriges van hoerenmadam Adriana Valkenburg

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-10-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Jeanne de Leugenaarster” te beoordelen