James Ensor

Kroniek van zijn Leven 1860 ? 1949
Auteur: Xavier Tricot | Uitgever: Mercatorfonds

36,50

Deze uitgebreide en gedetailleerde levensbeschrijving van de Belgische kunstenaar James Ensor is opgevat als een biografische kroniek, afgewisseld met fragmenten van brieven aan en van Ensor en met teksten uit kranten en tijdschriften. Via schitterende reproducties van een groot aantal meesterwerken ontdekt de lezer het oeuvre van de kunstenaar en diens boeiende artistieke ontwikkeling.

Dankzij het onderzoek dat de auteur van deze biografie en het Ensorcomité in de voorbije jaren verricht hebben, werd over het leven van de kunstenaar meer bekend. De studie van onuitgegeven brieven leverde nieuwe gegevens op. Zo vernemen we bijvoorbeeld dat Ensors vader begin 1885 in een Oostends café door twee jongelui werd gemolesteerd en daarbij zware verwondingen opliep. Het voorval liet bij Ensor diepe sporen na. In 1892 bestelde de kunstenaar in Duitsland een honderdtal maskers, die hij in zijn atelier ophing en waar ze een pakkend effect hadden. De schilder maakte graag grapjes met de zoon van zijn Brusselse vrienden Ernest en Mariette Rousseau, en putte creatieve inspiratie uit enkele foto’s van hun spelletjes en zotternijen. Ensor bezat ook literair talent. In 1888 beschreef hij in een brief aan de jonge Ernest Rousseau een droom, een groteske fantasie die van zijn wervelende geest getuigt.

Het feitenmateriaal in deze biografie stemt overeen met de gegevens in de oeuvrecatalogus, die door dezelfde auteur werd samengesteld (Mercatorfonds 2009). Onder meer de titels van de werken werden aan deze catalogue raisonné ontleend.

De belangstelling voor de kunstenaar en zijn uitzonderlijke oeuvre zal ongetwijfeld nog toenemen naar aanleiding van de openstelling, in 2020, van het vernieuwde James Ensorhuis in Oostende. De artistieke erfenis van James Ensor is enorm rijk en gevarieerd. Auteur Xavier Tricot zegt daar zelf over: ‘Reeds meer dan dertig jaar verdiep ik mij in het werk en de persoonlijkheid van Ensor en nog altijd blijven zijn ongelofelijke verbeeldingskracht en stilistische bravoure me verwonderen en verrassen. James Ensor is een van de grootste schilders van de moderne tijd.’

Xavier Tricot (Oostende, 1955), kunsthistoricus, schrijver en schilder, is de auteur van de catalogue raisonné van de schilderijen van James Ensor, die in 2009 bij Mercatorfonds verscheen. Hij stelde ook de catalogue raisonné samen van de prenten van Léon Spilliaert en van Fernand Khnopff, en was commissaris van verscheidene tentoonstellingen (Ensor, Spilliaert, Louise Bourgeois) in en buiten België.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462302501 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Kroniek van zijn Leven 1860 ? 1949

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

224

Leverbaar

Tijdelijk uitverkocht

Uitgiftedatum

30-06-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Tijdelijk uitverkocht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “James Ensor” te beoordelen