Jacob Kooistra’s artistieke levenswerk

Van prullaria naar feeënpaleis
Auteur: Siebe A. Sonnema | Uitgever: Elikser B.V. Uitgeverij

34,95

Met fonkelende pretoogjes stak omke Jabik – intussen wel wetend welke reacties dit uitlokte – de stekkers in verschillende stopcontacten en beredderde hij zijn grammofoonspeler, waaruit ineens opgewekte kermisorgelmuziek schetterde. En zie, de carrousel, de draaimolen, de cakewalk, de zweefmolen, de hele kermis: alles bewoog en draaide. Feeëriek verlicht met honderden lampjes in verschillende kleuren. Duizelingwekkende details die aan onze gretige kinderogen voorbij kwamen, over en over en weer opnieuw.

Als kind was Siebe Sonnema al gefascineerd door het miniatuur-lunapark dat zijn oudoom Jabik in zijn overvolle huisje aan de Loëngawei in Baard had opgesteld. En toen hij tijd vond, het opmerkelijke verhaal van deze oudoom, zijn vrouw Jantje en hun dochter Kenau te boek te stellen, raakte hij meer en meer onder de indruk van de bijzondere kwaliteiten van het werk en zijn maker.
Hij schetst een tijdsbeeld van Jabik Kooistra’s eeuw op het Friese platteland, vanaf de industriële revolutie tot aan de roerige jaren zeventig. Op zijn twaalfde begonnen als jager van trekpaarden die trekschuiten over de vaarten trokken. Gevolgd door zijn eigen beurtschipper- en bodediensten met een van de eerste Fords. Tot aan de exploitatie van zijn tot vrachtschip omgebouwde salonboot ‘Kenau’ op de Friese meren. Vooral wordt Jabiks’ levenslange fascinatie voor het kermiswezen beschreven, wat hem er toe zette in de avonduren zijn droom te visualiseren. Zo ontstond uiteindelijk na vele jaren een schitterend miniatuurlunapark, gebouwd van weggegooid materiaal.
In dit boek doet hij daar op vermakelijke en boeiende wijze verslag van. Zo beschrijft hij o.a. hoe voor ‘omke Jabik’ altijd op zoek naar onderdelen, geen enkel apparaat ooit veilig was, hij kon er altijd wel wat van gebruiken om er een nieuwe toepassing aan te geven. Vele anekdotes passeren de revue in deze informatieve geschreven documentaire. Ode aan een unieke man wiens bijzondere levenswerk staat opgesteld in het Martena museum te Franeker.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463650816 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Van prullaria naar feeënpaleis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

244

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-09-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Jacob Kooistra’s artistieke levenswerk” te beoordelen