Ja, ik wil!

Verliefd, verloofd, getrouwd in Amsterdam, 1580-1810
Auteur: René van Weeren, Tine De Moor | Uitgever: Prometheus

27,50

Handtastelijkheden zijn er altijd geweest. Maar in vroeger eeuwen was ‘handtasten’ veel onschuldiger dan in het #MeToo-tijdperk: in plaats van grensoverschrijdend gedrag was het toen een verantwoorde en nette manier om een huwelijksaanzoek te doen. In Ja, ik wil! beschrijven Van Weeren en De Moor deze en andere bijzonderheden van het trouwen in het Amsterdam van vroeger. Immigratie, integratie, geloofskwesties, zorgbehoevende (schoon)ouders, overspel en verboden liefdes: dit alles speelde ook toen al en had grote invloed op de wording van het huidige Amsterdam. De wijze waarop vandaag de dag relaties aangegaan worden, met vele koppels die pas laat of zelfs helemaal niet huwen, kreeg ook in diezelfde periode vorm. Ja, ik wil! vertelt verhalen rond het trouwen, uniek maar in hun kern ook verrassend van alle tijden. Op basis van het rijke bronnenmateriaal dat in de archieven bewaard is gebleven, worden zowel de vele hartverwarmende maar soms ook verbijsterende anekdotes, als de laatste historische inzichten op een levendige en kleurrijke manier gepresenteerd.

RENÉ VAN WEEREN werkt als onderzoeksmedewerker bij het onderzoeksteam Instituties voor Collectieve Actie in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd op het gebied van paleografie en genealogie.

TINE DE MOOR is als hoogleraar sociaaleconomische geschiedenis en onderzoeksleider van het voornoemde onderzoeksteam verbonden aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich onder meer op zowel historische als hedendaagse vormen van samenwerking tussen burgers en sociodemografische ontwikkelingen op de lange termijn zoals huwelijkspatronen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044640335 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Verliefd, verloofd, getrouwd in Amsterdam, 1580-1810

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

19-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ja, ik wil!” te beoordelen