Italië, de opkomst van de stadstaten 1000 – 1250

Auteur: Indro Montanelli, Roberto Gervaso | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

29,95

Na de rampzalige tijden die beschreven zijn in Italië, de donkere eeuwen herrijst Italië vanaf het Millennium uit de as. Eerder dan elders in Europa begint het hart van de steden te kloppen. Bedrijvigheid en handel komen op gang, er ontstaan banken en gilden, plattelandsvolk trekt naar de stad. Het groeiend zelfbewustzijn roept ook het verlangen naar autonomie en eigen instituties op. Tegelijk is Italië diep verdeeld. Duitse keizers proberen met wisselend succes hun macht over het schiereiland te behouden en bemoeien zich ook met Kerk en pausschap. De investituurstrijd bereikt een hoogtepunt. Zuid-Italië wordt een prooi van de Normandiërs, die ook Sicilië veroveren op de Arabieren. De tot op het bot corrupte Kerk van Rome maakt zich los van Byzantium, rekent ongenadig af met ketterse bewegingen en wapent zich tegen de ontluikende strijd tussen geloof en rede. Geen middel laten achtereenvolgende pausen onbenut om een vereniging van Italië, hun nachtmerrie, te voorkomen. Het is ook de tijd van Barbarossa, verlicht despoot Frederik II, welfen en ghibellijnen en kruistochten. Deze laatste dragen ertoe bij dat voor steden als Venetië, Genua en Pisa de poorten naar het Oosten opengaan, maar ook dat een grotendeels vergeten cultureel en wetenschappelijk erfgoed langzaam herontdekt wordt.
De periode die in Italië, de opkomst van de stadstaten beschreven wordt, is een onmisbare schakel in de geschiedenis van Italië. Wie het huidige Italië wil begrijpen, moet terug naar deze tijd. Hoewel het Italië zoals wij dat kennen nog niet bestond, zijn de steeds wisselende machtsverhoudingen cruciaal geweest voor de contouren van een land dat één is in zijn verscheidenheid.  
– Saskia Balmaekers, Ciaotutti.nl

Italië, de opkomst van de stadstaten vertelt op boeiende wijze hoe het land zich weer opricht na de donkere tijden van de vroege Middeleeuwen. Wie het nog steeds goed zichtbare Italië van toen én het Italië van nu beter wil begrijpen, doet zichzelf een groot plezier met een duik in de unieke geschiedenis van dit unieke land. Gelukkig kan dat nu eindelijk in onze eigen taal!
– Steven Van Raemdonck, Taste-italy.be

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464628548 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

365

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

09-09-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Italië, de opkomst van de stadstaten 1000 – 1250” te beoordelen