Inleiding in de iconografie

Enige theoretische en praktische kennis
Auteur: R. van Straten | Uitgever: Coutinho

17,95

De iconografie is die richting in de kunstgeschiedenis die zich bezighoudt met de onderwerpen in de beeldende kunst en hun betekenis. Vooral bij kunstwerken uit vroeger tijden treffen we vaak voorstellingen aan waarvan de inhoud de moderne beschouwer niet zo één-twee-drie duidelijk is. Wanneer een zeventiende-eeuwse schilder bijvoorbeeld een vrouw met een leeg weegschaaltje afbeeldt, is de kans groot dat hij daarmee niet zomaar een aardig tafereeltje uit het dagelijks leven wilde weergeven.

Aan de hand van vele illustraties – nu ook in kleur op internet – geeft de auteur in deze inleiding een overzicht van de theorie van het iconografisch onderzoek, en zet hij uiteen hoe centrale begrippen als symbool en allegorie kunnen worden opgevat. Daarnaast besteedt hij veel aandacht aan praktische kennis: hij bespreekt literaire bronnen van onderwerpen in de kunst, iconografische handboeken, en gaat in op de vraag ‘Hoe komen we snel aan ons basismateriaal voor iconografisch onderzoek?’ Ook de bibliografische informatie maakt deze inleiding mede tot een goed instrument voor wie zich snel wil oriënteren in de iconografie.

Omdat het kunstwerk en zijn betekenis onlosmakelijk verbonden zijn met de denk- en leefwereld van de kunstenaar en zijn tijd, is deze richting in de kunstgeschiedenis ook van groot belang voor cultuurhistorici en literatuurhistorici.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789062832804 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Enige theoretische en praktische kennis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

29-03-2002

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Inleiding in de iconografie” te beoordelen