Indisch licht

Een halve eeuw steun aan oorlogsgetroffenen uit Indie
Auteur: Will Tinnemans | Uitgever: Stichting Tong Tong

5,00

Op 20 november 1997 nam Minister Els Borst het eerste exemplaar in ontvangst van ‘Indisch licht; Een halve eeuw steun aan oorlogsgetroffenen uit Indië’ op een congres t.g.v. het 50-jarig jubileum van Stichting Pelita.

Tussen 1945 en 1968 arriveerden in Nederland driehonderdduizend mensen uit het voormalige Nederlands-Indië. Daar werden ze sinds de Japanse capitulatie beschouwd als ongewenste gasten, hier waren ze alleen welkom als ze zich zo snel mogelijk onzichtbaar maakten. Voor de gruwelijke gebeurtenissen die repatrianten in Japanse gevangenschap of tijdens de bersiap doormaakten, bestond in Nederland tot ver in de jaren zestig nauwelijks aandacht. De stichting Pelita bood al die tijd wel een luisterend oor. ‘Indisch licht’ vertelt het verhaal van een halve eeuw steun aan mensen die tijdens de oorlog in Azië en de revolutie in Indonesië blijvend letsel opliepen.

Frank von Winckelmann deed maandenlang onderzoek in de archieven van Pelita en bracht onthullend materiaal boven water.

Wil Tinnemans, auteur van o.a. ‘Tulpen in de nacht; Reisreportages uit Midden-Europa’ (Amsterdam, Sua, 1990), ‘L’Italianità; De Italiaanse gemeenschap in Nederland’ (Amsterdam, Het Spinhuis, 1991) en ‘Een gouden armband; Een geschiedenis van mediterrane immigranten in Nederland 1945-1994’ (Utrecht, NCB, 1994), plaatste de geschiedenis van Pelita in een breed politiek-maatschappelijk kader, waardoor het boek “een spannende geschiedenis van dekolonisatie en post-koloniale reacties in het ‘moederland'” werd, volgens Elsbeth Locher-Scholten in NRC Handelsblad (28 november 1997). Ze voegde eraan toe:

“Het relaas over deze post-koloniale ontwikkelingen is relevant voor ieder die geïnteresseerd is in het ontstaan van de multiculturele samenleving in Nederland en in de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog na 1945.”

Rijk geïllustreerd.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789080143364 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een halve eeuw steun aan oorlogsgetroffenen uit Indie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

157

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

22-01-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Indisch licht” te beoordelen