In gezonde staat

Hoe pandemieën en vaccins de geschiedenis hebben bepaald
Auteur: Simon Schama | Uitgever: Atlas Contact

34,99

Rasverteller Simon Schama vertelt over de verwoede strijd tegen pandemieën in de 19e eeuw, met focus op het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine.

De geschiedenis staat bol van de afschuwelijke ziekte-uitbraken, maar in de negentiende eeuw werd een hoogtepunt bereikt. In de overvolle moderne steden woekerden ziekten als cholera en builenpest. Aan de ontluikende medische wetenschap de taak: stop de sterfte. In In gezonde staat neemt meesterverteller Simon Schama de lezer mee naar de laboratoria waar koortsachtig werd gewerkt aan vaccins. Centraal staat het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine, een relatief onbekende held die met zijn wetenschappelijke ontdekkingen duizenden levens zou redden, maar ook werd beschimpt en verstoten wegens zijn Joodse afkomst. In tijden van opkomende natiestaten en groeiende internationale spanningen was het voor wetenschappers als Haffkine praktisch onmogelijk om onafhankelijk en objectief te opereren.
Geraffineerd laat Schama zien hoe de pandemiebestrijding verstrengeld raakte met nationalisme en politiek, hoe goedwillende wetenschappers afhankelijk waren van de grillen van politici, en hoe zo de loop van de natuurlijke én menselijke geschiedenis werd bepaald.

De Volkskrant
Recensie door Sjeng Scheijen

‘De Britse historicus Simon Schama laat in zijn meeslepende boek ‘In gezonde staat’ zien dat vaccinatie, vanaf haar ontstaan in de 18de eeuw, altijd dergelijke controverses heeft opgeroepen. Hij vertelt die geschiedenis door een aantal kleurrijke sleutelfiguren met geweldige vertellende vermogens tot leven te wekken (…).’ – [beoordeling 4 sterren]

Historisch Nieuwsblad
Recensie

‘Schama verweeft meeslepend de geschiedenis van antisemitisme, de opkomst van de microbiologie en de hedendaagse haat jegens deskundigen en vreemdelingen.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045035628 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hoe pandemieën en vaccins de geschiedenis hebben bepaald

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

448

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

02-06-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “In gezonde staat” te beoordelen