In de spits – Onbekend onbemind – Publieke stemmen

Auteur: Bart Bernaert, Bert Gevaert, David Rijser, Dirk Van Damme, Geert Roskam, Jona Lendering, Korneel Van Lommel, Michiel Verweij, Pa, Reinier Wels, Robert Nouwen, Toon van Houdt, Welmoet Wels, Wim Verbaal | Uitgever: Garant

10,00

Kleio bestaat vijftig jaar. Die gelegenheid willen we aangrijpen om onze lezers als themanummer een state of the art aan te bieden met de rubriek ‘in de spits’. Hiermee willen we op bondige wijze belangrijke recente tendensen in het brede domein van de klassieke studies voorstellen: wat zijn de meest in het oog springende ontwikkelingen die zich de laatste vijf à tien jaar in diverse specifieke onderzoeksgebieden hebben voorgedaan?

Als tweede onderdeel voorzien we een rubriek ‘onbekend, onbemind’. Al geruime tijd worden er in de schoolvakken Latijn en Grieks teksten gelezen die niet tot de typische schoolcanon behoren. Toch is er nog veel dat onbekend en dus onbemind blijft. Het kan gaan om een klassieke dan wel postklassieke tekst, een literaire dan wel een docu-mentaire tekst die docenten en vooral ook hun leerlingen kan aanspreken. De auteur presenteert, vertaalt en situeert de tekst (literair-)historisch en geeft aan waarom hij/zij de tekst van zijn/haar keuze aan docenten en leerlingen wil aanbevelen.

Een derde luik vormt de rubriek ‘publieke stemmen’. Hoe kijken prominente deelne-mers aan het cultureel-maatschappelijk debat vandaag tegen de klassieken – als discipline en als schoolvak – aan? Waarin kunnen volgens hen in deze vroege eenentwintigste eeuw nog de zin en waarde van een ‘klassieke’ of ‘gymnasiale’ opvoeding zijn gelegen? Op welke manier zou het oudetalenonderwijs zich moeten transformeren om vandaag nog relevant te zijn – in de maatschappij, op school? Of moeten we ons als classici neerleggen bij het feit dat Latijn en Grieks traag maar zeker tot een academisch specialisme voor de happy few, tot een nieuw Sanskriet verschrompelen?

Door de overvloed aan bijdragen komt er volgend jaar overigens een vervolgdubbel-nummer, met nog eens bijdragen van vijftien auteurs die we hier niet konden plaatsen. Ons feest is dus nog niet ten eind.

Toon Van Houdt

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044138375 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

, , , , , , , , , , , , ,

Uitgever

Aantal pagina's

96

Leverbaar

Niet beschikbaar

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “In de spits – Onbekend onbemind – Publieke stemmen” te beoordelen