In de kunst gelogeerd

Kunstenaarsherbergen op het Belgische platteland (1840-1914
Auteur: Marie Becuwe | Uitgever: Mens & Cultuur Uitgevers N.V.

35,00

In de kunst gelogeerd

België kende in de tweede helft van de 19e eeuw enkele spraakmakende kunstenaarsherbergen. De opkomst van de landschapsschilderkunst en plein air voerde steeds meer schilders naar het ‘ongerepte’ platteland.
In de kunst gelogeerd voert u mee langs de plattelandsherbergen die onder kunstenaars vaste adressen werden en uitgroeiden tot artistieke ontmoetingsplaatsen. Schilders als Théo Van Rysselberghe, Hippolyte Boulenger, Félicien Rops, Anna Boch en Henry Van de Velde, namen er plaats naast schrijvers, dichters, beeldhouwers en fotografen.

In veel gevallen betaalden ze de genereuze herbergiers in schilderijen en vierden ze hun creativiteit bot op de muren, plafonds, vensters, deuren en meubels van de herberg. Onder de gasten werden vriendschappen gesmeed en artistieke inzichten en technieken uitgewisseld die het verzet tegen de academische landschapstraditie aanscherpten.

De kunstenaarsherbergen speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de realistische en impressionistische landschapsschilderkunst in België. Met In de kunst gelogeerd krijgen de kunstenaarsherbergen, hun uitbaters en hun artistiek cliënteel opnieuw een voorname plaats in de Belgische kunstgeschiedenis.

Marie Becuwe (°1996) is master in de Kunstwetenschappen (Universiteit Gent) en student Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789077135587 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Kunstenaarsherbergen op het Belgische platteland (1840-1914

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

296

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

19-12-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “In de kunst gelogeerd” te beoordelen