Ik kreeg mijn vader niet dood

Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende
Auteur: Lilian de Bruijn | Uitgever: Boom

32,50

Ik kreeg mijn vader niet dood gaat over een oorlog die nooit overging, over een man die tweemaal een gezin verliet en uiteindelijk zelf aan zijn lot werd overgelaten, over de queeste van een dochter naar haar vader.

‘Non-fictie van het kaliber Van der Zijl en Westerman.’ – Victor Laurentius

Het verhaal van een roekeloze jongen
Ton de Bruijn was een geslaagde zakenman die in een Porsche door Duitsland scheurde, een charmeur met veel vriendinnen en twee echtgenotes. Een man die van een feestje hield en dingen zei als ‘zet maar op mijn graf: hier ligt Ton de Bruijn, maar gelachen heeft hij wel’. Maar hij was ook de man die failliet ging en vijanden maakte omdat hij geld leende zonder het terug te geven. Een oplichter die dure kleding in Rome aanschafte met gestolen cheques en in de gevangenis belandde. Een sjacheraar die klusjes deed voor een Zweedse hasjhandelaar waar hij een oude Rolls Royce in Spanje aan overhield die hij de grens niet over kreeg.
En misschien was hij vooral de roekeloze jongen van twintig die in 1943 naar Engeland wilde om een held te worden maar in plaats daarvan in de hel van de Duitse concentratiekampen belandde.
 
Lilian de Bruijn over haar zoektocht
Voor mij was hij een onbereikbare vader, een ongrijpbare man die ik nauwelijks had gekend. Zijn plotselinge eenzame dood was het zoveelste raadsel, het zoveelste sterke verhaal waar ik geen weg mee wist en bij gelegenheid wat lacherig over vertelde. Maar ondertussen werd De Oorlog steeds meer dat grote zwarte ding in mijn kamer waar alle emoties rondom mijn vader aan vast kleefden.
Een paar jaar geleden, toen ik de leeftijd had waarop hij stierf, besloot ik om dat zwarte ding eindelijk te demonteren en zoveel mogelijk over ‘de oorlog van mijn vader’ uit te zoeken. Gaandeweg het onderzoek kwam ik onverwacht op het spoor van zijn connecties met de Amsterdamse onderwereld in de jaren zeventig, waardoor zijn vertrek naar Spanje en zijn plotselinge dood in een heel nieuw licht kwamen te staan.

‘Een schrijnend boek over een dochter die gezien wil worden door een ongrijpbare vader. De Bruijn schetst een prachtig tijdsbeeld en brengt door onder meer de historische dagboekpassages de personages en hun angsten en verlangens op indrukwekkende wijze dichtbij. Een persoonlijke zoektocht die leest als een roman.’ – Marjolijn de Cocq, chef boeken van Het Parool

Over Lilian de Bruijn
Lilian de Bruijn is historicus, redacteur en schrijfdocent. Ze schreef kinderverhalen, libretto’s en het boek Slechts de bozen zingen niet. Daarnaast is ze redacteur van Gen.magazine, het publiekstijdschrift van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024418992 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

224

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

05-06-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Ik kreeg mijn vader niet dood” te beoordelen