ICHI NI SAN

Een door oorlog verscheurd gezin in de Indische Archipel
Auteur: Peter Edens | Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.

12,50

Paultje voelde hoe zijn moeder plotseling verstijfde. Haar hand, die de zijne losjes had vastgehouden, sloot zich opeens krampachtig om zijn vingers. Van het ene op het andere moment leek ze te verkillen tot een schijnbaar willoze robot. Deze plotselinge verandering versterkte de paniek die door hem heen joeg toen hij zag waarnaar zij keek. En net als zij bleef ook hij als versteend staan.

Samen met zijn moeder en zusjes ondergaat de kleine Paul van Denen het leven in de Japanse interneringskampen op Java. Zijn vader werkt als krijgsgevangene in de mijnen van Nagasaki.

Na de Japanse capitulatie breekt voor Paultje de tijd van zijn leven aan. Terwijl het gezin probeert samen te komen is nog niemand zich ervan bewust hoe diep de oorlog al bij hen is binnengedrongen.

Veltman Uitgevers geeft ICHI NI SAN van Peter Edens postuum opnieuw uit opdat met het verdwijnen van de laatste getuigen oorlogsherinneringen niet verloren gaan.

Met een nawoord van Nanette Edens, acteur en dochter van de schrijver.

Peter Edens werd in 1939 geboren in voormalig Nederlands-Indië en kwam in 1950 naar Holland. Hij was grafisch ontwerper en leraar tekenen. In april 2018 overleed hij in zijn woonplaats Groningen.

NBD Biblion
Recensie door Dr. Harry Poeze

Peter Edens (1939-2018) werd geboren op Java, waar zijn vader KNIL-officier was. Na de Japanse bezetting van Indië in 1942 werd hij als dwangarbeider ingezet in de mijnen van Nagasaki, waar hij de atoombom overleefde. Zijn vrouw met drie dochters en een zoon, van nul tot zeven jaar, werden successievelijk in drie interneringskampen op Java opgesloten. Honger, ziekte en slechte behandeling werden steeds ernstiger. De Japanse capitulatie in augustus 1945 kwam nog juist op tijd, waarna de verschrikkingen van de bersiap, de dekolonisatieoorlog, volgden. De auteur vertelt een ‘autobiografisch verhaal’ waarin hij als Paultje de hoofdrol speelt. Op basis van herinnering en latere bronnen schrijft hij uitvoerig en als fictie het verhaal van hemzelf, zijn zusjes en moeder. Als historische bron kan het boek niet gelden, wel als een roman die op overtuigende wijze de turbulente jaren 1942-1950 oproept. De auteur heeft literaire pretenties, die hij grotendeels inlost.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789048319077 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een door oorlog verscheurd gezin in de Indische Archipel

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-09-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor ICHI NI SAN

  1. 4 van 5

    Ivo Janssen

    Je wordt meegenomen op avontuur met Paultje, deze beschrijft soms tot in detail bepaalde dingen tot je zelfs de geuren en kleuren kunt ruiken en zien. Ik zelf hou van waargebeurde verhalen en denk dat er niet veel boeken over dit onderwerp zijn (jappenkamp) en dat het belangrijk is en fijn dat we soms nog onze oudere familieleden wat beter kunnen begrijpen over wat ze hebben meegemaakt en er maar weinig over zeiden…soms komt dit op oudere leeftijd naar buiten. Ik vind het jammer dat er geen tweede boek is verschenen over het verdere leven van het gezin, maar als je het gelezen hebt kun je het wel raden/fantaseren. Het heeft in ieder geval indruk op mij gemaakt en meer begrip voor mijn familie.


Een beoordeling toevoegen