Humanisme en het Avondland

De Europese humanistische traditie
Auteur: J. Vanheste | Uitgever: Uitgeverij Damon VOF

12,90

Wat is Europa? Heeft Europa een eigen verhaal, specifieke kernwaarden, een gedeelde traditie die Europeanen met elkaar verbindt? Deze vragen lijken momenteel meer dan ooit actueel. In dit essay stelt Jeroen Vanheste voor de ziel van Europa te zoeken in zijn humanistische traditie. Rationalisme, christendom, Verlichting en andere Europese ideeënstromingen kunnen gezien worden als expressies van of variaties op onderliggende humanistische themas. Na een bespreking van de verschillende manieren waarop het humanisme zich in de Europese cultuurgeschiedenis heeft gemanifesteerd, gaat de auteur in op de 20ste-eeuwse crisis en `deconstructie van het humanisme, maar ook op de filosofen en auteurs die in onze tijd blijven vasthouden aan de humanistische uitgangspunten. Hij stelt dat een heroriëntatie op zijn humanistische wortels Europa en de Europeanen op vele manieren behulpzaam zou kunnen zijn: bijvoorbeeld bij het bepalen van een houding in de debatten over de multiculturele samenleving en de globalisering, maar ook en misschien wel vooral bij het richting geven aan ons individuele leven.
Jeroen Vanheste is cultuurfilosoof en publicist. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met de Europese humanistische traditie, waar hij ook een dissertatie over schreef.

Algemeen Dagblad
Recensie door Jan-Hendrik Bakker

“De laatste decennia is er een renaissance van het humanisme gaande, constateert Jeroen Vanheste in Humanisme en het Avondland. Hij geeft in zijn overzicht van het gedachtegoed en de bronnen van de humanistische traditie een helder en betrokken inzicht in de grote lijnen van dat denken”.

Nederlands Dagblad
Recensie door Marc Janssens

“Pas in de 20e eeuw ontstond een ‘wetenschappelijk humanisme’ waarin de banden met de christelijke traditie resoluut werden doorgesneden’, stelt cultuurfilosoof Jeroen Vanheste in zijn inzichtgevend essay Humanisme en het Avondland.
[…]
Humanisme en godsdienst hoeven niet met elkaar in conflict te zijn, stelt Vanheste. Hij noemt voorbeelden uit de geschiedenis: van de kerkvaders Clemens en Origines van Alexandrië tot de humanist Erasmus van Rotterdam. Athene en Jeruzalem kunnen een verbond aangaan en vormen zelfs de pijlers van de westerse en daarmee Europese cultuur.
[…]
Voor humanisten die zich op dit moment bijna fel antireligieus gedragen, is er nog een weg te gaan. Het essay van Jeroen Vanheste wijst hen in de goede richting.”

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789055738120 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De Europese humanistische traditie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

96

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

19-05-2007

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Humanisme en het Avondland” te beoordelen