Huizen van Fortuin

Wooncultuur aan de Amsterdamse grachten 1860-1920
Auteur: Coert Peter Krabbe | Uitgever: Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij

29,50

In dit boek kijkt Coert Peter Krabbe achter de gevels aan de Amsterdamse grachten. Tal van interieurs van de in oorsprong zeventiende-eeuwse huizen ondergingen tussen 1860 en 1920 een metamorfose. Ze werden op kostbare wijze verfraaid omdat de bewoners hun gasten in een passende en eigentijdse ambiance wilden ontvangen. Dit gold zowel voor de oude regenteske elite als voor de nieuwkomers, waaronder bankiers en industriëlen.

Krabbe geeft een prachtig beeld van de decoratiestijlen en -technieken die werden toegepast bij de inrichting en schetst – en dat is nog niet eerder systematisch gedaan – de dagelijkse gebruiken in het grachtenhuis. Moderne ontwikkelingen als de aansluiting op het gasnet, de komst van de waterleiding en de introductie van elektriciteit veranderden het leven in het grachtenhuis.

Op een levendige manier beschrijft hij het samenspel bij de verbouwingen tussen opdrachtgevers, architecten en ambachtslieden, waarbij de rol van de architect steeds nadrukkelijker werd. Deze zeer goed gedocumenteerde kijk achter de grachtengevels levert een intrigerend en diepgravend beeld op van de wooncultuur aan de grachten in de periode die wel bekend staat als ‘de tweede gouden eeuw’.

Coert Peter Krabbe is als architectuurhistoricus verbonden aan Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Huizen van fortuin is uitgegeven door Stokerkade in samenwerking met Monumenten en Archeologie.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079156498 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Wooncultuur aan de Amsterdamse grachten 1860-1920

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

05-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Huizen van Fortuin” te beoordelen