Horthy en de strijd om de Hongaarse Natiestaat

Auteur: Perry Pierik | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

18,95

Na de Eerste Wereldoorlog herrees Hongarije als natiestaat uit de as van de dubbelmonarchie. Rijksregent en admiraal zonder vloot Miklós Horthy speelde daarbij een cruciale rol. De weg naar zelfstandigheid was niet eenvoudig voor de Hongaren. Kort na de Eerste Wereldoorlog pleegden de communisten een staatsgreep en de Ententemachten, en in het bijzonder de Pan-Europeanen onder hen, deden daarna een poging het Habsburgse Rijk te herstellen.

Horthy kwam daarmee als oud vleugeladjudant van de Oostenrijks- Hongaarse troon in een lastig parket terecht. Horthy koos voor Hongarije maar bleef een speelbal van de grootmachten. Na 1933 was dat bovenal Nazi-Duitsland dat Hongarije meesleurde in de veldtocht tegen de Sovjet-Unie. In 1944 naderde het Rode Leger de Hongaarse grens en was Horthy genoodzaakt van front te wisselen. De Duitsers sloegen genadeloos toe, brachten de fascistische Pijlkruizers aan de macht en vervolgden de Hongaarse joden. Na de oorlog verdween Hongarije achter het IJzeren Gordijn, tot de Pan-Europeanen uiteindelijk vanuit het grensplaatsje Sopron het IJzeren Gordijn hielpen afbreken in 1989. Hongarije keerde terug in de Europese moederschoot, maar met gemengde gevoelens. De huidige Hongaarse politiek onder Viktor Orbán is daar nog altijd een representant van.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464240573 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

123

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

14-12-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Horthy en de strijd om de Hongaarse Natiestaat

  1. Historiek

    “Waarom ligt dat kleine Midden-Europese land zo dwars in zijn relatie met de Europese Unie? Biedt de geschiedenis een verklaring? Ja, zegt Pierik, kijk maar de discussie over voormalige leider Miklos Horthy, oorlogsmisdadiger voor de één, icoon voor de ander, zoals voor Victor Orban. In 1993 werd zijn lichaam onder grote publieke belangstelling in eigen land herbegraven.” – Joost Eskes

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen