Hoogtij

Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak
Auteur: Joost Schokkenbroek, Sjoerd de Meer | Uitgever: WalburgPers Algemeen

24,95

De belangstelling voor de geschiedenis van ons eigen land, stad of familie is zeer groot. Wij willen weten wie we zijn en hoe we dat zijn geworden.
Meer dan ooit lijkt het ongrijpbare begrip ‘identiteit’ op diverse niveaus aandacht te genieten. Genealogische verenigingen floreren door de populariteit van familiegebonden onderzoek. Op nationaal niveau lijkt eveneens sprake te zijn van toenemende belangstelling voor enerzijds het ‘typisch Nederlandse’ en anderzijds de rol van dat typische Nederlandse in een bredere internationale context.

Nederland is een waterland. Maritieme activiteiten zijn altijd van groot belang geweest voor de Nederlandse economie, maar ook in cultureel opzicht – in gebruiken, uitdrukkingen, aspecten van het dagelijks leven – heeft de scheepvaart tastbare sporen achtergelaten.

Conservatoren van Het Scheepvaartmuseum en Maritiem Museum Rotterdam behandelen in deze bundel voorbeelden van maritieme feesten en vermaak aan de wal en op zee. Aan bod komen ondermeer de feestelijke opening van het Noordzeekanaal in 1874, de feesten rondom onze zeeheld Michiel De Ruyter, de feestelijkheden rond een tewaterlating, en ook het vermaak van bemanningsleden en passagiers aan boord. In hoeverre zijn deze feesten en dit vermaak typisch Nederlands? En zegt dat typisch Nederlandse dan ook iets over de Nederlandse volksaard?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789057309403 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

14-11-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Hoogtij” te beoordelen