Holambra

De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië
Auteur: Mari Smits | Uitgever: Valkhof Pers

15,00

In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog waren de herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog en de crisisjaren voor veel Nederlanders motieven om ons land te verlaten en elders hun geluk te beproeven. In 1948 werd in Brazilië, op 140 kilometer ten noorden van São Paulo, een groot stuk land (fazenda) aangekocht voor de vestiging van Nederlandse emigranten. Er was niks, alleen enkele schamele hutjes, en alle grond moest nog worden ontgonnen. Op deze Fazenda Ribeirão is nu een bloeiende gemeenschap gevestigd met onmiskenbare Nederlandse elementen. Voordat die bloei tot stand kwam moesten de Nederlandse pioniers in de beginjaren een harde strijd leveren om het dagelijks bestaan. Veel pioniers zijn vertrokken naar bestemmingen elders in Brazilië of naar Nederland teruggekeerd.

Dit boek gaat over de Nederlandse betrokkenheid bij de opbouw van een emigrantengemeenschap in Brazilië en beschrijft wat deze emigranten daar in die beginjaren hebben meegemaakt. Hoewel Holambra werd opgezet als een particulier initiatief, raakte de Nederlandse staat er al snel bij betrokken. Behalve de moeizame opbouwfase van de kolonie, met daarbij de vele interne conflicten, wordt in het boek ook aandacht besteed aan de vestigingen die hieruit zijn voortgekomen. Het boek eindigt met de stichting van Holambra II in 1961, toen de eerste naoorlogse Nederlandse groepsvestiging in Brazilië na twaalf jaar de pioniersfase eindelijk achter zich kon laten.

Dr. Mari Smits is historicus, gespecialiseerd in eigentijdse geschiedenis, met als aandachtsgebieden emigratie (met name naar Zuid-Amerika), Nederlandse landbouwgeschiedenis, ontwikkelingssamenwerking en Europese integratie. Hij promoveerde op een proefschrift over de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond (KNBTB).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056254582 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

05-06-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Holambra” te beoordelen