HistoriANT 2022-10

Jaarboek voor Antwerpse geschiedenis
Auteur: Genootschap Voor Antwerpse Geschiedenis | Uitgever: Gompel & Svacina

35,00

Het jaarboek HistoriANT bundelt vlot leesbare, wetenschappelijke artikelen over de rijke geschiedenis van de stad Antwerpen.

Dit jubileumnummer start met een overzicht van de grote tendensen van het historisch onderzoek over Antwerpen en met een chronologische lijst van alle verschenen artikels. Daarna volgt een boeiende reeks artikels, beginnend met de oudste stadsprivileges van Antwerpen. Achthonderd jaar geleden ontving Antwerpen van de Brabantse hertog Hendrik I twee oorkonden; deze charters worden zorgvuldig geanalyseerd. Dan maakt de lezer een vlucht in de tijd naar het midden van de zeventiende eeuw wanneer Balthasar Moretus II 57 drukken uit zijn Plantijnse persen aan de stad Antwerpen schonk. En dan een sprong naar het bijzondere voormalige veilinghuis Van Herck: vier generaties die de kunstwereld in Antwerpen vanaf 1860 mee beheersten gedurende honderddertig jaar.

Het themadossier bundelt artikels over de haven van Antwerpen en Congo, in de negentiende en begin twintigste eeuw. In de jaren 1930 was Congolees hout erg in trek in de modernistische interieurs. De nieuw ontdekte houtsoorten kwamen in grote vrachten per boot in Antwerpen toe. Een ander aspect is dat van de wervers of informele tussenpersonen die de arbeidsmarkt van de matrozen controleerden.

Drie kronieken betreffen het onderzoek van prof. dr. Mathieu Zana Etambala over de Société Anversoise du Commerce au Congo, de herdenkingsmonumenten van koloniale beroemdheden in Antwerpen en het bronnenmateriaal over de koloniale periode in het FelixArchief/Stadsarchief.

HistoriANT is een publicatie van Het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis: www.gvag.be.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463714020 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Jaarboek voor Antwerpse geschiedenis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

264

Leverbaar

Niet beschikbaar

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “HistoriANT 2022-10” te beoordelen