Het voortleven van de vuurvliegjes

Auteur: Georges Didi-Huberman | Uitgever: Octavo Publicaties

20,00

In De goddelijke komedie van Dante verspreidt het grote licht zich in sublieme cirkels in het Paradijs en dwalen de kleine vuurvliegjes in de Hel. De jonge Pier Paolo Pasolini las dit werk secuur. Op een nachtelijke wandeling met vrienden ziet hij plotseling een zwerm vuurvliegjes. Het is 1941. In het duister en tegen de achtergrond van het fascisme tekenen zij zich af als vluchtige lichtjes van onschuld en liefde. Ze staan in schril contrast met de schijnwerpers van de propaganda die de fascistische dictator in een verblindend licht hullen.

Aan het eind van zijn leven meende Pasolini dat de vuurvliegjes waren verdwenen. Maar volgens Georges Didi-Huberman leven ze ‘ondanks alles’ voort: tegenover macht staan nog altijd verzet en hoop. In zijn beeldende schrijfstijl laat hij de vuurvliegjes oplichten in actuele voorbeelden van verzet. En daarbij speelt het werk van de filosofen Walter Benjamin en Giorgio Agamben en de kunsthistoricus Aby Warburg een belangrijke rol.
 

‘Net als Warburg doorkruist Didi-Huberman onverschrokken genres, periodes en vakgebieden; net als Warburg legt hij verbanden tussen afbeeldingen, ideeën en politiek.’
—  Bill Sherman

Georges Didi-Huberman (1953) is een Franse kunsthistoricus en filosoof. Hij doceert sinds 1990 aan de École des hautes études en sciences sociales in Parijs. Zijn onderzoek ligt op het snijvlak van kunst, psychoanalyse en filosofie. Zijn œuvre bestaat uit meer dan vijftig boeken. Voor het eerst verschijnt zijn werk nu in Nederlandse vertaling.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789490334345 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

168

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-11-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Het voortleven van de vuurvliegjes” te beoordelen