Het verdriet van Versailles 1919-2019

100 jaar ellende van de Parijse Verdragen
Auteur: Anton Kruft | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

29,95

De Eerste Wereldoorlog was een drama van ongekende omvang. Wellicht waren en zijn de gevolgen van de Parijse verdragen, waarvan die van Versailles de allerbelangrijkste is, nog wel dramatischer.

In plaats van een duurzame vrede te sluiten verviel ‘Versailles’ tot het toepassen van een bot overwinnaarsrecht, waarbij de verliezers van de oorlog ongehoord zwaar afgestraft werden. En dat terwijl alle oorlogvoerende landen schuldig waren aan het uitbreken van die oorlog.

De opgelegde bepalingen van Versailles waren zodanig vernederend dat dit heftige reacties bij de verslagenen tot gevolg had. Dit culmineerde in dictatoriale ideologieën, een Tweede Wereldoorlog met 60 miljoen doden, de verdere uitbouw en ondergang van de Sovjet-Unie, de Koude Oorlog, de burgeroorlog in Joegoslavië en alle daarbij behorende geopolitieke spanningen die tot het einde van de 20e eeuw Europa in haar greep hielden.

Ook in het Midden-Oosten – nadat het Ottomaanse Rijk was verslagen – waren en zijn de gevolgen van ‘Versailles’ één en al drama en nog steeds een groot verdriet. Tot op de huidige dag zien we als gevolg daarvan nog steeds mensonterende gebeurtenissen, die terug te voeren zijn tot de Parijse verdragen. Denk aan de opkomst van ISIS, de burgeroorlogen in Irak en Syrië en de problematiek van de 30 miljoen Koerden. Hetzelfde geldt voor de meer dan 5 miljoen Palestijnen die vanwege de Israëlische annexatiepolitiek in vluchtelingenkampen zijn ondergebracht en als oorspronkelijke bewoners van Palestina iedere waardigheid hebben verloren.

Anton Kruft is bedrijfseconoom en historicus. Hij is bekend met Oost-Europa en het Midden-Oosten en tracht aan de hand van de historische gebeurtenissen van de afgelopen 100 jaar vast te stellen hoe het mogelijk is dat de wereld nog steeds kampt met de naargeestige erfenis van ‘Versailles’. Dit historisch onderzoek sluit de auteur af met de daarmee verworven inzichten over de problematiek van ‘Oorlog & Vrede’.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463385855 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

100 jaar ellende van de Parijse Verdragen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

324

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

31-05-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Het verdriet van Versailles 1919-2019” te beoordelen