Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgen

100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924 – 2024
Auteur: Eildert Duijff | Uitgever: Wijdemeer Louw Dijkstra

24,95

In 1924 haalde de ondernemende hotelier Sake van der Werff de eerste autobus naar Schiermonnikoog. De busdienst was niet alleen voor zijn hotelgasten, maar ook voor bezoekers van andere hotels, dagjesmensen en eilandbewoners. Twee jaar later al kreeg Van der Werff concurrentie: twee andere hoteliers begonnen (voornamelijk voor hun eigen hotelgasten) gezamenlijk een busdienst. Van der Werff zag deze concurrentie kennelijk al aankomen, want eind 1925 kocht hij de Badweg van de eigenaar van het eiland onder de voorwaarde dat alleen zijn bus op de weg mocht rijden. Het gemeentebestuur en de eilander politie wilden het de concurrerende autobusdiensten echter niet verbieden over deze weg te rijden. Van der Werff trok aan het kortste eind, maar door het overnemen van concurrenten veroverde hij vanaf 1937 toch het monopolie op het Schiermonnikoger busvervoer.

Tot het voorjaar van 1962 bleef het busvervoer op Schiermonnikoog in handen van eilander hoteliers. Na de opening van de nieuwe veerdam in dat jaar ging het openbaar vervoer op het eiland naar elkaar opvolgende streekvervoerbedrijven van de vaste wal. Sedert 2002 is de provincie Fryslân de ov-autoriteit die de concessie verleent.
In 2023 verzorgt ARRIVA het openbaar vervoer op Schiermonnikoog al vijfentwintig jaar, waarvan de laatste tien jaar met volledig elektrische bussen.

Het boek ‘Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgen’ – 100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924-2024’ beschrijft de 100-jarige eilander autobusgeschiedenis en alles wat daarbij hoort. Naast de geschiedenis van de concessie-verleningen, bevat het ook overzichten van zaken als de routes, kaartjes, tarieven en de gebruikte bussen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789492052971 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

100 jaar autobusdiensten op Schiermonnikoog 1924 – 2024

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

144

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

21-09-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Het openbaar vervoer op Uw eiland waarborgen” te beoordelen