Het nieuws verbeeld

Oorlog en vrede in de titelprenten van de Europische Mercurius (1690-1750)
Auteur: Joop W. Koopmans | Uitgever: Uitgeverij Verloren

35,00

Omslagen fungeren als blikvangers die de verkoop moeten stimuleren. In vroegmodern Europa vervulden titelprenten deze functie. Een bijzondere variant zijn de titelprenten van nieuwsperiodieken zoals de Europische Mercurius. Dit toonaangevende tijdschrift bevat zulke prenten over de periode 1690-1750. Daarop zijn vele onderwerpen uit het nieuws verbeeld, vooral allegorisch. Zo is de klassieke godenbode Mercurius op de prenten de verspreider van berichten. Prinses Europa en Zeus, vermomd als witte stier, symboliseren het Europese continent. Mars en Pax zijn vaak aanwezig, omdat zaken van oorlog en vrede de Europese politiek domineerden tijdens de zeventiende en achttiende eeuw.
De eerste helft van dit boek begint met de mediahistorische context van de Europische Mercurius. Daarna komt de ontwikkeling van dit nieuwsmedium zelf aan bod. Wie waren de makers en welke kenmerken en bijzonderheden vallen op? De tweede helft van dit boek gaat over de verbeelde nieuwsonderwerpen op de titelprenten van de Europische Mercurius. Na een overkoepelende verkenning worden alle 61 exemplaren uitgelegd. Een deel van de titelprenten gaat in het tijdschrift vergezeld van verklaringen op rijm. Ook deze zogheten titelgedichten worden in de toelichting betrokken.
Kortom, dit boek is een unieke bijdrage aan onze kennis over het functioneren van de vroegmoderne Europese nieuwsvoorziening, vooral ten aanzien van haar visuele component.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789087049386 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Oorlog en vrede in de titelprenten van de Europische Mercurius (1690-1750)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

341

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

06-07-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Het nieuws verbeeld” te beoordelen