Het land van de suikermolen

Brazilië verbeeld door de geleerden en kunstenaars van Johan Maurits
Auteur: Ernst van den Boogaart | Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

24,95

Johannes Maurits van Nassau-Siegen voerde het bewind over de kolonie van de West-Indische Compagnie (WIC) in Noordoost-Brazilië. Tussen 1637 en 1644 breidde hij het compagniesgebied uit tot de Goudkust en Angola, de regio’s die de slaven leverden voor de Braziliaanse suikerplantages. Hij liet ook zijn geleerden en kunstenaars de multi-etnische bewoners beschrijven en afbeelden.

Zo beschreven natuurwetenschappers Georg Marcgraf en Willem Piso de flora en fauna. Bovendien legde Marcgraf de kolonie vast op een landkaart en noemde het ‘het land van de suikermolen’. De schilder Frans Post wilde laten zien dat onder het bewind van Johan Maurits de verschillende etnische groepen in harmonie samen konden leven. Albert Eckhout maakte een serie levensgrote schilderijen met als thema de menging van mensen, dieren en planten afkomstig uit Amerika, Afrika en Europa ten gevolge van de kolonisatie van Brazilië.

Na zijn terugkeer in Europa schonk Johan Maurits de kunstwerken aan Friedrich Wilhelm, de Grote Keurvorst van Brandenburg, Frederik III, de koning van Denemarken, en aan Lodewijk XIV, de koning van Frankrijk.

Eerdere studies benadrukken het documentaire karakter van de schilderijen en de wandtapijten. In dit nieuwe boek ligt de nadruk op de morele, politieke en religieuze strekking.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462583689 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Brazilië verbeeld door de geleerden en kunstenaars van Johan Maurits

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

144

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

09-03-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Het land van de suikermolen

  1. Historiek

    “Een prachtig boek dat iets laat zien van wat een ontzagwekkende expeditie is geworden, een verovering van Brazilië, gefinancierd met de baten van de nog altijd bezongen Zilvervloot van Piet Heyn en gelegitimeerd door de leergierige, wetenschappelijk geïnteresseerde, moderne Johan Maurits. Wie en wat die kunstenaars en geleerden in hun nieuwe land tegenkwamen en hoe ze dat probeerden te verkopen en te verdedigen.” – Joost Eskes op Historiek

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen