Het kostbare kruid

Philemon Hauman en het verzet in Temse en Brussel
Auteur: Remi Hauman | Uitgever: Uitgeverij Polemos

16,00

Philemon Hauman (1917-1945) was de belangrijkste verzetsleider van Temse. Hij was actief in twee verzetsbewegingen (NKB, Geheim Leger) en twee inlichtingendiensten (3M, Michelli), zowel in Waasland als Brussel. Zijn leven leest als een avonturenroman. In Wemmel loopt hij samen met twintig andere verzetshelden in een val van de Gestapo. Een proces krijgt Hauman niet, hij wordt meteen gedeporteerd naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme waar hij het Belgische verzetscomité vervoegt. De verzetsstrijder overleeft het kamp, maar dan slaat het noodlot toe. Een dag voor de capitulatie van Noordwest-Duitsland bombarderen de Britten het passagiersschip Cap Arcona, volgepropt met 5.500 kampoverlevenden waaronder Philemon Hauman. Hij kan ontkomen maar wordt uiteindelijk vermoord op het strand.

Het Kostbare Kruid vertelt over de vroege jaren van Philemon Hauman, het patriottische verzet en hun idealen. KZ Neuengamme, dat van alle Duitse concentratiekampen het meeste Belgen gevangen hield maar toch relatief onbekend is, komt uitgebreid aan bod. Ook de affaire van Wemmel, waar een dubbelagent op onvoorstelbare wijze vele verzetsstrijders verraadde, wordt belicht in dit boek.

Reproducties van unieke foto’s, de herontdekking van een onbekende geliefde, interviews en documenten zoals gesmokkelde correspondentie uit gevangenissen en kampen brengen het verhaal van Philemon Hauman en het verzet nog meer tot leven.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789493005181 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Philemon Hauman en het verzet in Temse en Brussel

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

182

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-05-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Het kostbare kruid

  1. 5 van 5

    Raymond Thielens

    De auteur heeft met dit boek een zeer leesbaar historisch verhaal gereconstrueerd en gedocumenteerd met bewijzen. Hier is veel tijd en werk aan besteed, dat voel je en het resultaat mag er wezen. Bovendien sluit het aan met de actualiteit, want in het hoofdstuk “Erfenis” geeft hij een gedegen inzicht in de ware aard van het project “Europa”. Dit boek is een MUST voor wie begaan is met Belgie en Vlaanderen in het bijzonder, want het verleden is een les voor de toekomst. En voor het geld moet je het niet laten want dit boek is meer dan zijn geld waard.


Een beoordeling toevoegen