Het Indische licht

Nederlands-Indië en de kampportretten van Bep Rietveld
Auteur: Erika Prins | Uitgever: Ambo|Anthos

26,99

Persoonlijke verhalen van de geïnterneerden in de Japanse kampen, aan de hand van portretten. Voor lezers van kampschilders van Jan Brokken.

In Het Indische licht laat Erika Prins aan de hand van portretten uit de Japanse interneringskampen een dwarsdoorsnede zien van de koloniale samenleving in Nederlands-Indië.

Deze portretten zijn van de hand van Elisabeth (Bep) Rietveld (1913-1999), kunstschilder en de dochter van Gerrit Rietveld, en leerling van Charley Toorop. Na een stukgelopen huwelijk vertrok zij in 1938 met haar zoon Fons naar Batavia om een nieuw leven te beginnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Bep met haar kinderen in verschillende kampen. Onder barre omstandigheden maakte ze tientallen portretten van haar medegeïnterneerden, voor het overgrote deel jonge kinderen. Het tekenen hield haar overeind.

Op basis van archiefonderzoek, egodocumenten en interviews tekent historica Erika Prins de verhalen achter al deze portretten op. Hoe waren deze families in Nederlands-Indië terechtgekomen? Hoe verdienden ze de kost? Hoe verging het hun tijdens de oorlog, en daarna? Erika Prins plaatst deze verschillende levensgeschiedenissen, inclusief die van Rietveld zelf, in hun historische context. Het resultaat is een caleidoscopisch verhaal over een unieke periode in de koloniale geschiedenis.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789026362859 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Nederlands-Indië en de kampportretten van Bep Rietveld

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

07-03-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Het Indische licht” te beoordelen