Het heilige land van Piet Gerrits

Kerkelijk kunstenaar in Palestina en Nederland
Auteur: Jan Willemsen | Uitgever: Valkhof Pers

20,50

In het begin van de twintigste eeuw was reizen nog niet zo gewoon als tegenwoordig; zeker verre reizen waren slechts voor weinigen weggelegd. Er was echter onder katholieken veel belangstelling voor bedevaarten en pelgrimstochten. Om aan die behoefte tegemoet te komen heeft Arnold Suijs, kapelaan te Waalwijk, in 1911 in de bossen bij Groesbeek de Heilig Land Stichting opgericht: een themapark over Jezus van Nazareth en het Heilige Land. Daar konden ook degenen die zich geen reis naar Palestina konden veroorloven, toch kennismaken met de wereld waarin Jezus geleefd had.

 De Nijmeegse kunstenaar Piet Gerrits (1878-1957), een begaafde en geïnspireerde tekenaar die gegrepen was door het leven in Palestina, was ontwerper, vormgever en decorateur van de Heilig Land Stichting. Zijn veelbewogen leven en zijn indrukwekkende werk staan in dit boek centraal.

Hij woonde na zijn opleiding tot bouwkundig tekenaar enkele jaren in Palestina, waar hij zeer onder de indruk raakte van land en volk. De inspiratie, de ervaring en de kennis die hij daar opdeed, kwam goed van pas toen hij na zijn terugkeer naar Nederland betrokken raakte bij de Heilig Land Stichting. Hij ontwierp voor de begraafplaats monumenten zoals de Kruiswegstaties, de Hof van Olijven, de Calvarieberg, het Heilig Graf, de Hemelvaartkapel en fraaie tuingraven. Voor het museumpark ontwierp hij het dorp Nazareth, de geboortegrot in Bethlehem en de Oosterse herberg. Hij decoreerde de Cenakelkerk met mozaïeken en muurschilderingen en richtte het Bijbels Museum in. Hoewel hij tegen het einde van de oorlog, toen Groesbeek in de gevechtslinie lag, door een granaat zijn linkerarm en zijn rechteroog verloor, werkte Gerrits tot aan zijn dood in 1957 voor de Heilig Land Stichting.

 

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056254322 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Kerkelijk kunstenaar in Palestina en Nederland

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

300

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

19-12-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Het heilige land van Piet Gerrits” te beoordelen