Het dwaallichtje

Een verborgen geschiedenis van de Limburgse mijnen
Auteur: Pieter-Jan Rijken | Uitgever: Leon van Dorp

17,50

1. Het dwaallichtje

Willy kijkt zijn ogen uit als hij de Mijn in stapt. Paarden, treintjes en kilometers lange tunnels. Wat hij ook allemaal verwacht had te zien, dit alles niet! Onverzettelijk werkt hij door naast stoere koempels. Zijn vader zou trots op hem zijn! Maar dan wordt hij gestraft. Voor niets! Boos denkt Willy niet meer aan de gevaren of zijn gezondheid. Hij besluit het zelf op te lossen en gaat alleen de Mijn in. Alles gooit hij in de strijd. Terwijl iedereen druk naar hem op zoek is, verdwijnt Willy dieper en dieper in de tunnels. Zullen ze hem vinden? Zal hij op tijd weer boven komen?

2. Het aandenken

Wie zijn de mijnwerkers? Wat maakt hen zo bijzonder? Dit zijn slechts een paar van de vragen die Willy bezighouden, wanneer hij voor school een opdracht moet maken. Als hij In het archief van de Mijn leest over een kleine jongen van lang geleden, die ook Willy heette, kan hij dit niet meer loslaten. Koortsachtig gaat hij op zoek, maar toch krijgt hij de puzzelstukjes niet op hun plaats. Nee, er zit maar één ding op. Hij moet ook naar beneden. De tunnels in…Zal Willy de gevaren kunnen trotseren? En zal hij de antwoorden vinden die hij zoekt?

NBD Biblion
Recensie door Groen

Bovenstaande titel is onlangs op aanschafinformatie aangeboden aan de openbare bibliotheken.
Hieronder vindt u de recensietekst, zoals die door NBD Biblion is gepubliceerd.

Het dwaallichtje : een verborgen geschiedenis van de Limburgse mijnen / Pieter-Jan Rijken ; illustraties: Toon Hezemans. – Heerlen : Uitgeverij Leon van Dorp, (2018). – 204 pagina’s : gekleurde illustraties, foto’s ; 19×20 cm.
De eertijdse mijnindustrie in Zuid-Limburg is voor Pieter-Jan Rijken (1975) het decor voor zijn vertelling over twee jongens met de naam Willy. De eerste leeft in de jaren dertig en de tweede in de jaren zestig. Rijken stelt in de vertelling over de eerste Willy de ongezonde harde ondergrondse mijnindustrie en jeugdarbeid aan de kaak. Door het zien van een dwaallicht in een moeras als ‘ziel van omgekomen mijnwerkers’ raakt Willy in de ban van de mijn, om zelf tot dwaallicht te worden. De andere Willy ontrafelt dit verhaal tegen een achtergrond van de mijnsluitingen. Rijken gebruikt, met een verklarende woordenlijst, veel Limburgse mijntaal, voegt illustraties en foto’s aan het verhaal toe en geeft een historische epiloog. Het geheel is goed geschreven, maar zal vooral de lezers met belangstelling voor de mijnindustrie of Limburg trekken. Vanaf ca. 10 jaar.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079226474 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een verborgen geschiedenis van de Limburgse mijnen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

204

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-11-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Het dwaallichtje” te beoordelen