Helden in harnas

Gedrukte ridderverhalen uit de vijftiende en zestiende eeuw
Auteur: | Uitgever: Sterck & De Vreese

19,95

Ridders roepen bij jong en oud beelden op van heldhaftige avonturen, zwaardgevechten, magiërs, draken en hoofse liefde. De auteurs gaan op zoek naar het waarom van die fascinatie. Ze duiken diep in de Europese literatuurgeschiedenis en focussen op het scharnierpunt: de late vijftiende en de zestiende eeuw.

De opkomst van de boekdrukkunst was een echte gamechangerMiddeleeuwse verhalen werden gecommercialiseerd, aangepast en internationaal verspreid. Oude en nieuwe verhaalstof belandde op de drukpers, en die nam allerlei vormen aan. Ook de gebruikte verteltechnieken, die doen denken aan de verhaallijnen van soapseries, droegen bij aan het succes van ridderverhalen.

En toch! Niet alle ridderverhalen zijn bewaard gebleven. Ook verhalen die wel op de boekenplanken bleven staan, zijn soms vergeten. Terwijl Karel ende Elegast terechtkwam in de literaire canon, verdwenen de verhalen over de vrouw met de vissenstaart Melusine, Helias de Zwaanridder of ridder Paris en de mooie Vienna uit het collectieve geheugen.

De auteurs willen in Helden in harnas de vroegst gedrukte ridderverhalen de aandacht geven die ze verdienen. Deze romans uit de vijftiende en zestiende eeuw zijn kostbare getuigenissen van middeleeuws cultureel erfgoed.

Over de auteurs
Elisabeth de Bruijn is postdoctoraal onderzoeker van de FWO Vlaanderen, verbonden aan het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden aan de Universiteit Antwerpen. Marie-Charlotte Le Bailly en Steven Van Impe zijn conservator oude drukken en handschriften bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Met bijdragen van Kevin Absilis (Universiteit Antwerpen), Bart Besamusca (Universiteit Utrecht), Frank Brandsma (Universiteit Utrecht), Elisabeth de Bruijn, Willem Kuiper (Universiteit van Amsterdam) en Remco Sleiderink (Universiteit Antwerpen).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056157951 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Gedrukte ridderverhalen uit de vijftiende en zestiende eeuw

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-10-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Helden in harnas” te beoordelen