Hans Valk

Een Nederlandse kolonel en de coup in Suriname
Auteur: Ellen de Vries | Uitgever: WalburgPers Algemeen

29,99

Ellen de Vries pleegde onderzoek naar betrokkenheid van militairen in Nederland en Suriname bij de coup in 1980. Ze baseert zich op interviews met vertrouwelingen uit de kringen van de coupplegers.

In 1980 pleegden zestien militairen onder leiding van Desi Bouterse een coup in Suriname. Die coup bepaalde lange tijd het politieke landschap van Suriname. Verhalen dat de Nederlandse kolonel Hans Valk – namens Nederland in Suriname aanwezig om te helpen bij de opbouw van een Surinaams leger – Bouterse souffleerde, keren steeds terug. Dat Den Haag in 2011 besloot ‘gevoelige informatie’ over de mogelijke betrokkenheid van Valk en dus Nederland bij de coup tot 2060 achter slot en grendel te stellen, wekte de suggestie dat Nederland iets te verbergen had. Een van die ‘gevoelige’ documenten is het geheime, voor Valk belastende rapport dat de Nederlandse Landmacht Inlichtingendienst in september 1981 opstelde. Dit uitgelekte rapport vormde een belangrijke bron voor de beschuldigingen tegen Valk.

Ellen de Vries ging op onderzoek uit. Ze sprak met betrokken militairen in Nederland en Suriname, interviewde vertrouwelingen uit de kringen van de coupplegers en ploegde archieven door – want hoe geheim zijn die documenten eigenlijk, en om welke documenten gaat het nu precies? Ze hield de verschillende scenario’s tegen het licht. Is er sprake van een doofpotaffaire, is Valk het slachtoffer van complotdenkers en was de coup geheel van Surinaamse makelij, of is er iets anders aan de hand?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462493070 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een Nederlandse kolonel en de coup in Suriname

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-02-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Hans Valk

  1. Historiek

    “Ellen de Vries gaat bij haar onderzoek uit van twee theses: de Valk- en de Surinamethese. In de eerste is de Nederlandse kolonel het brein, in de tweede zijn dat Desi Bouterse en zijn maten: de Groep van Zestien. De Vries maakt in haar boek duidelijk dat de Valkthese telkens teruggrijpt op een handjevol dubieuze bronnen, die vaak worden herhaalt maar geen hard bewijs leveren.” – Edwin Ruis op Historiek

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen