Hans Gruijters

Een dwarse democraat
Auteur: Rogier Verkroost | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

19,95

Hans Gruijters (1931-2005) was als medeoprichter van D66 en minister in het kabinet Den Uyl een van de toonaangevende politici van zijn tijd. Toch heeft hij zijn talent nooit helemaal kunnen waarmaken en is hij binnen de geschiedenis van D66 en de Nederlandse politiek een voetnoot geworden. Dit vanwege zijn moeilijke en eigenzinnige karakter. “Een dwarse democraat” beschrijft hoe een zeer intelligente jongen uit een katholiek milieu zich ontwikkelt tot een vrijzinnige kroegbaas en journalist. In de jaren zestig gaat Gruijters de politiek in. Als VVD-raadslid is hij spraakmakend en komt het geregeld tot conflicten. Dit wordt geïnspireerd door de provobeweging en de roep om democratisering. In 1966 leidt een conflict rondom het huwelijk van Beatrix tot een breuk met de VVD.

Na de breed uitgemeten breuk wordt Gruijters benaderd door een groep die met het idee rondloopt om een nieuwe partij op te richten met als doel de radicale democratisering van de samenleving. Dit wordt D66, dat in 1967 met succes een plaats in de Tweede Kamer zal veroveren. Gruijters is geen onderdeel van deze fractie. Door privéomstandigheden moet hij de eerste jaren vanaf de zijlijn meedoen.

In 1972 treedt hij toch aan in Den Haag en in 1973 zal hij als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening aantreden in het Kabinet Den Uyl. Binnen dit kabinet laat hij zich als bekwaam bestuurder zien al komt hij geregeld in conflict met anderen. De partij D66 maakt tijdens deze kabinetsperiode een diepe crisis door maar weet zich onder Jan Terlouw op ongekende wijze te herstellen. Die koers is echter niet wat Gruijters voor ogen had waarna hij afhaakt. Hoewel hij nog lid blijft tot een jaar voor zijn dood.

Na zijn ministerschap wordt Gruijters benoemd tot burgemeester van de gemeente Lelystad. Een gemeente die het in de jaren tachtig buitengewoon moeilijk heeft met leegstand, criminaliteit, sociale problemen en een te hoog uitgavenpatroon. Onder Gruijters keert het tij langzaam en wanneer hij in 1996 met pensioen gaat lijkt de stad weer een goede toekomst te hebben. Hij blijft hierna in Lelystad wonen tot hij in 2005 sterft.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463385206 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een dwarse democraat

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

248

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

12-11-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Hans Gruijters” te beoordelen