Halte Hausdorff

Het leven van David Hausdorff: Jood, huisarts en Rotterdammer
Auteur: Trix van Bennekom | Uitgever: Studio Rashkov

34,95

Halte Hausdorff is het fascinerende verhaal van huisarts David Hausdorff; een Joodse Rotterdammer die als onderduiker maar net de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Halte Hausdorff is het fascinerende verhaal van huisarts David Hausdorff; een Joodse Rotterdammer die als onderduiker ternauwernood de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Hausdorff werd in 1901 geboren in een welvarend orthodox-Joods gezin. Tijdens zijn wandelingen naar de synagoge aan de Boompjes zag de jonge David het oude Rotterdam razendsnel veranderen. Niet alleen was hij getuige van de groei van de haven, hij zag ook hoe de Zandstraatbuurt werd gesloopt en de Coolsingel als stadsboulevard verrees.

In 1930 vestigde Hausdorff zich als huisarts en betrok een pand aan de West-Kruiskade, waar hij tot ver na de oorlog praktijk zou houden. Gedurende zijn meeslepende leven kwam Hausdorff in contact met tal van aansprekende figuren: van lokale beroemdheden als Branco van Dantzig en Rigardus Rijnhout – de ‘Reus van Rotterdam’ – tot beruchte nazi’s, na de oorlog bekend geworden als de ‘Drie van Breda’. Die laatsten kruisten zijn pad toen hij als arts probeerde zoveel mogelijk Joden van deportatie te redden. Dat was allemaal vóór hij in 1943 met zijn gezin onderdook.

Na de oorlog zette Hausdorff zijn praktijk voort en beijverde hij zich voor de wederopbouw van de Joodse gemeenschap. Zijn geloof was de enige constante factor in zijn bewogen leven. Tot aan zijn dood bleef hij ‘lernen’, lesgeven en schrijven over het Jodendom.

Voor zijn werk voor de stad en de Joodse gemeenschap werd Hausdorff in 1978 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De titel van deze biografie verwijst naar de tramhalte aan de West-Kruiskade, die in de volksmond jarenlang gekoppeld werd aan de geliefde huisarts.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083320434 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het leven van David Hausdorff: Jood, huisarts en Rotterdammer

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

596

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

03-06-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Halte Hausdorff” te beoordelen