H.J. van Mook 1894-1965

Een vrij en gelukkig Indonesie; biografie
Auteur: Tom van den Berge | Uitgever: Uitgeverij Thoth

29,90

De biografie van de controversiële laatste landvoogd van Nederlands- Indië, H.J. van Mook (1894-1965), die in juli 1947 een grootscheepse militaire actie tegen de Republiek Indonesië ontketende. Desondanks was Van Mook de man die gedurende zijn hele carrière ‘een vrij en gelukkig Indonesië’ – dekolonisatie – tot zijn lijf- spreuk had. Goed bestuur was volgens hem de basis voor een onafhankelijk Indonesië, maar ook de legitimatie van het Nederlandse gezag in Indië. Deze biografie toont de zware innerlijke strijd van de bestuurder pur sang die Van Mook was.
Ook in zijn persoonlijke leven streed Van Mook een zware innerlijke strijd. Hij liet zijn echtgenote achter in Nederland waar hij na zijn ontslag in 1948 neergestreken was en emigreerde naar Amerika. Daar was hij enige jaren hoogleraar openbaar bestuur in het prestigieuze Berkeley, vervulde hij tot zijn pensioen een topfunctie bij de Verenigde Naties, maar leed hij een teruggetrokken bestaan.
“Een vrij en gelukkig Indonesië” laat zien hoe Van Mooks politieke en persoonlijke leven op een dramatische wijze met elkaar verbonden zijn.
Tom van den Berge heeft voor deze biografie als enige gebruik kunnen maken van het omvangrijke persoonlijke archief van Van Mook.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789068686265 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een vrij en gelukkig Indonesie; biografie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

400

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

15-04-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “H.J. van Mook 1894-1965” te beoordelen