Grenzeloos verzet

Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel. 1940-1943
Auteur: Paul De Jongh | Uitgever: Brepols Publishers NV

24,90

Grenzeloos Verzet is een unieke gevalstudie van het verzet in de Tweede Wereldoorlog aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens.

18 Maart 1943. De Duitse Geheime Feldpolizei omsingelt de abdij van Val-Dieu in de provincie Luik. Twee paters worden opgepakt wegens verzetsdaden: Hugo Jacobs uit Antwerpen en Stephanus Muhren uit Bergen op Zoom. Er volgen meer dan tachtig arrestaties, zowel in België als in Nederland. Negen gearresteerden worden een half jaar later geëxecuteerd in Rhijnauwen bij Utrecht, onder wie beide paters.
In Grenzeloos Verzet ontrafelt de auteur de verzetsgroepen waarbij de paters betrokken waren. Wat dreef hen naar het verzet? Paul De Jongh brengt de organisatie van de verzetsgroepen haarfijn in kaart. Hij legt hun gedurfde activiteiten over grenzen en taalgrenzen bloot: spionage, evacuatieroutes voor piloten, hulp aan Joden … De auteur gaat na hoe de Duitse contraspionage de groepen infiltreert vanuit Groningen en Luik. De afloop is dramatisch.

Wat was de houding van de kerk in deze zaak? Welke rol speelde de Duitse abt van Val-Dieu? Waarom ging pater Hugo in het verzet, terwijl zijn broer collaboreerde met de Duitsers? Was er een geheime radiozender in Val-Dieu? Hoe werden de gearresteerden in de gevangenissen van Maastricht, Kamp Haaren en Utrecht behandeld? Hoe verliepen de zitting van het krijgsgerecht en de uiteindelijke executie?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056220723 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel. 1940-1943

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

344

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

16-10-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Grenzeloos verzet” te beoordelen