Gouden vrouwen van de 17de eeuw

Van kunstenaars tot verzamelaars
Auteur: Judith Noorman | Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

27,95

Liefhebber, mecenas, kunstenaar. Welke rollen vervulden vrouwen tijdens de zeventiende eeuw in de kunstwereld? Dit is tot nu toe nauwelijks onderzocht. Gouden vrouwen van de zeventiende eeuw verenigt daarom 34 opmerkelijke kunstvrouwen in één boek, geschreven door studenten van de Universiteit van Amsterdam begeleid door dr. Judith Noorman. Een stap in de richting van het dichten van de gender gap in de geschiedschrijving en naar museumzalen vol vrouwelijke kunstenaars.

Gezamenlijk onderzoek van 34 bachelor-studenten naar kunstvrouwen in de zeventiende eeuw heeft 34 compacte, onthullende biografieën opgeleverd. Uiteraard komen in dit boek bekende namen aan bod, zoals Amalia van Solms, Judith Leyster en Mary Stuart. Maar ook Johanna Koerten die een hele nieuwe kunstvorm bedacht en met haar papierknipkunst direct internationale lof verwierf. Of hoe Anna van Ewsum ruim het viervoudige besteedde aan haar portret-in-steen in vergelijking met wat de mannen op Rembrandts Nachtwacht gezamenlijk daarvoor hebben betaald. Gouden vrouwen van de zeventiende eeuw biedt een prachtig kijkje in de boeiende wereld van zeventiende-eeuwse kunstvrouwen.

Het gedegen historisch onderzoek in combinatie met duidelijke taal maakt Gouden vrouwen van de zeventiende eeuw tot een toegankelijk boek. Aan het einde van ieder artikel volgt een beknopte selectie van de geraadpleegde literatuur die ook dient ter inspiratie om verder te lezen over deze 34 fascinerende vrouwen. De literatuurlijst na de inleiding bevat de belangrijkste literatuur over kunstige vrouwen in de zeventiende-eeuwse Republiek.

Gouden vrouwen van de zeventiende eeuw is het resultaat van het vak ‘We schrijven een boek’ van dr. Judith Noorman, docent Vroegmoderne Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462584037 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Van kunstenaars tot verzamelaars

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

17-11-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor Gouden vrouwen van de 17de eeuw

  1. 4 van 5

    hans van den berg

    T is dat de voorkant zo lelijk is, anders had ik 5 sterren gegeven. prachtboek, om op te pakken, lezen en in de kunst weg te zinken tot je wakker wordt geschudt door de sores van het dagelijks leven. schitterende opmaak, indrukwekkende vrouwen, prettig lezende tekst en een machtig mooi overzicht zonder iets over te slaan. 17e eeuw komt op indrukwekkende wijze tot leven


Een beoordeling toevoegen