Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld

Auteur: Fik Meijer | Uitgever: Prometheus

29,99

Fik Meijer over regeren in de Oudheid: een even fascinerend als actueel boek.

Mensen hebben altijd geworsteld met de vraag hoe ze hun dorp, stad of land politiek moesten inrichten. Bij het bedenken en ontwikkelen van regeringssystemen hebben de Grieken en Romeinen een belangrijke rol gespeeld. Vanaf de heldensamenleving van Homerus tot het verval van het keizerschap in Rome hebben ze geëxperimenteerd met de meest uiteenlopende staatsvormen: het koningschap en de tirannie in enkele Griekse stadstaten, de democratie in Athene, de militaristische regering van Sparta, de god-koningen van de hellenistische rijken, de gemengde constitutie van de Romeinse republiek en ten slotte het keizerschap, dat meer dan vijf eeuwen standhield.
Sommige regeringssystemen waren succesvol, andere pakten minder goed uit of waren ronduit rampzalig voor de samenleving. Dat hing mede af van de mate waarin ze aantrekkelijk waren voor grote groepen in die samenleving. In dit boek komen alle ‘deelnemers’ bij de politieke processen ruimschoots aan bod, evenals de buitenstaanders die geen deel hadden aan de politiek: vrouwen, vreemdelingen en slaven. Zij hadden niet of nauwelijks de mogelijkheid om te reageren op de plannen van de bestuurders.

Fik Meijer (1942) is classicus/oudhistoricus en auteur van een inmiddels omvangrijk oeuvre, waaronder de bestsellers Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, De vele gezichten van Sicilië en, met Ilja Gort, Wijn als een Romein.

Over De vele gezichten van Sicilië:

‘Een helder, actueel en veelzijdig boek.’
NRC

‘Wandel mee met de ideale docent Fik Meijer door de geschiedenis van het grootste eiland in de Middellandse Zee. (…) Meijer gaat een vleugje horror niet uit de weg.’
Nederlands Dagblad

Over Wijn als een Romein:

‘Een heerlijk boek, dat wat de oudheid betreft vooral focust op de Romeinse wijncultuur, simpelweg omdat we daar het meeste van weten.’
Standaard der Letteren

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044654806 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

336

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

28-11-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld” te beoordelen