Gestolen herinneringen

De teruggave van bezittingen van Nederlandse concentratiekampgevangen
Auteur: Erik Dijkstra | Uitgever: Koninklijke Van Gorcum b.v.

28,50

In het voorjaar van 1945 naderen de geallieerden het Duitse Rijk. De nationaalsocialisten proberen wanhopig alle sporen van hun gruweldaden uit te wissen. Te midden van deze chaos wordt in april 1945 het concentratiekamp Neuengamme ontruimd. De gevangenen worden op dodenmarsen gestuurd en de kampadministratie wordt verbrand.

De overgebleven persoonlijke bezittingen van de gevangenen; portemonnees en sieraden die bij binnenkomst in beslag waren genomen, worden in alle haast verstopt in een kegelbaan van een plaatselijk hotel. Ze worden enkele weken later door Britse troepen gevonden en veiliggesteld.

Via verschillende andere instellingen komen er vanaf 1962 ongeveer 4.700 enveloppen met bezittingen naar het Duitse Arolsen Archives, het grootste archief voor slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. De #StolenMemory-campagne in 2015 van Arolsen Archives markeert het begin van een hernieuwde en intensieve zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van ongeveer 2.500 enveloppen met bezittingen.

Door de toewijding van Arolsen Archives en met hulp van talloze vrijwilligers zijn vele bezittingen in de loop der jaren herenigd met de nazaten van Nederlandse slachtoffers. Deze emotionele reünie brengt niet alleen verloren voorwerpen terug, maar doet ook de herinneringen aan de slachtoffers herleven.

Gestolen Herinneringen vertelt over de reis die de bezittingen en hun eigenaren hebben gemaakt en illustreert hoe betekenisvol het is om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te blijven herinneren.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789023260318 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De teruggave van bezittingen van Nederlandse concentratiekampgevangen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

212

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

24-06-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Gestolen herinneringen” te beoordelen