Geschiedenis van Hindostanen 1873-2015

India • Suriname • Nederland
Auteur: Chan Choenni | Uitgever: Sampreshan / Hindorama / Jnan Adhin Instituut

29,50

Hindo(e)stanen zijn afstammelingen van 34.304 zogeheten contractarbeiders die tussen 1873 en 1916 emigreerden van India naar de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname. Tijdens deze periode vestigden zich ook 3.000 Indiërs uit de naburige kolonies zich in dit dunbevolkte en vruchtbare land. Ze konden landerijen verwerven en hebben zich vermengd met de Hindostaanse bevolking. De Hindostaanse contractarbeiders waren Britse onderdanen in een Nederlandse kolonie en genoten daarom speciale bescherming van de Britse regering. Er was gaandeweg relatief goede huisvesting en gratis gezondheidszorg voor hen beschikbaar. Ruim een kwart van hen keerde met gespaard geld terug naar India. De grote meerderheid vestigde zich echter in Suriname, verwierf landerijen en werd kleinlandbouwers. Met hun arbeidsethos, ijver en doorzettingsvermogen slaagden deze immigranten en hun nakomelingen erin om na verloop van tijd relatief welvarende burgers te worden van Suriname. Bovendien behielden zij hun etnische identiteit en het Indiase culturele erfgoed en transformeerden deze in een Surinaams-Hindostaanse cultuur. Tevens was er sprake van een snelle bevolkingsgroei en werden zij in 1971 de grootste bevolkingsgroep. Voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 voltrok zich een massale emigratie van Hindostanen naar Nederland. In 2013 waren 175.000 Hindostanen in Nederland en 150.000 in Suriname. Chan Choenni beschrijft deze bijzondere geschiedenis en geeft een levendig beeld op basis van uitgebreid historisch onderzoek naar hun migratie en integratie in Suriname en Nederland. De geschiedenis van Hindostanen is een deel van de Nederlandse geschiedenis en geeft ook inzicht in wat is gebeurd na de afschaffing van de slavernij in Suriname.

Uitgave Sampreshan i.s.m. Hindorama.com en Jnan Adhin Instituut (JAI) Op 5 juni 2023 zal het 150 jaar geleden zijn dat de eerste lichting Hindostaanse contractarbeiders afkomstig uit India ontscheepten in Suriname. Zij waren op 4 juni 1873 met het zeilschip Lalla Rookh aangekomen in Suriname om na de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863) op de plantages te werken voor een periode van 5 jaar. In 2023 zal het tevens 160 jaar geleden zijn dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft. Redenen genoeg om in 2023 bijzondere aandacht te besteden aan de gedeelde (koloniale) geschiedenis van Suriname en Nederland met tal van activiteiten in beide landen.

Hindorama.com heeft gemeend om voorafgaand aan deze viering en herdenking al aandacht te genereren voor de geschiedenis van de Hindostanen door deze over een periode van ruim 140 jaar op toegankelijke wijze op papier te zetten. Dit heeft geresulteerd in dit boek Geschiedenis van Hindostanen 1873-2015 India • Suriname • Nederland.

Uitgegeven in hardcover bevat dit boek meer dan 250 foto’s en afbeeldingen, waarvan vele niet eerder zijn gepubliceerd. De Hindostaanse geschiedenis wordt in tien hoofdstukken beschreven door prof. dr. Chan Choenni die al veel publicaties over dit onderwerp op zijn naam heeft staan. Sampreshan/Hindorama had in 2020 al het boekje Hindostaanse geschiedenis in kort bestek van zijn hand uitgegeven. Dit nieuwe boek be­handelt in meer detail en met sprekende voorbeelden en citaten achtereenvolgens de emigratie van India naar Suriname, de integratie in Suriname en de emigratie naar en integratie in Nederland.

Prof. dr. Chandersen E.S. Choenni (Paramaribo, 1953) werd geboren in Suriname. Hij studeerde Politicologie en Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1995 in de Sociale wetenschappen. Hij kwalificeerde zich ook als sociaal onderzoeker en historicus. In 2010 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Hindostani migratie op de Lalla Rookh Leerstoel aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Chan Choenni publiceerde vier boeken en vele artikelen over de geschiedenis van Hindostanen. Momenteel is hij emeritus hoogleraar en zijn boek over de geschiedenis van de Afro-Surinamers 1863-1963 verschijnt binnenkort. Hij was tevens beleidsambtenaar Integratiebeleid op verschillende ministeries en publiceerde over etnische verhoudingen, racisme, integratiebeleid en burgerschap.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789080509290 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

India • Suriname • Nederland

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

368

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

16-09-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Geschiedenis van Hindostanen 1873-2015” te beoordelen