Geschiedenis der Pausen
€20,00
Een geschiedenis der pausen betekent een zeer specialé lengte doorsnede door geheel de ‘profane’ historie. Men zou kunnen vragen in hoeverre het nodig en mogelijk is zulk een doorsnee te geven. Vormen die ‘geestelijke’ draden inderdaad een zo eigen en zelfstandig patroon te midden van het grote geheel? Of zijn ze er toch eigenlijk geheel mee verweven? Het antwoord op deze vraag zal voor verschillende perioden telkens anders uitvallen, maar het raakt een, principiële en boeiende kwestie met vele aspecten.
Welk een verschil tussen de herders van de Romeinse catacombengemeente der eerste eeuwen en renaissancevorsten op Sint Petrus stoel; niet minder tussen de hiërarchische heersers der middeleeuwen zoals Innocentius III en de pauselijke figuren uit de 18e eeuw die door de politiek verdrukt werden, en een man als, de door Napoleon gekwelde Pius VII juist al deze schakeringen in het verband van ‘Kerk en wereld’ dringen tot bezinning op die speciale historische lijn temidden van de vele andere. Ieder die in de historie belang stelt, of met, historische lectuur te maken krijgt, stoot voortdurend ‘ op figuren of elementen uit de geschiedenis der pausen, die hem niet helder voor de geest staan of die hij niet in hun historisch verband weet te plaatsen.
Men kan Kühners boek achtereen lezen om een globale indruk te krijgen van heel de ontwikkeling van het pausdom. Méér zal, het boek waarschijnlijk, gebruikt worden ‘als een hulpmiddel, om de gebruiker vlug en bondig over een bepaalde periode of figuur te oriënteren, zoals de oorspronkelijke titel van, ‘lexicon’ ook aanduidt. Daarom heeft de schrijver vooral zakelijke en feitelijke gegevens willen verstrekken zonder zich in diepere beschouwingen en waarderingen te begeven. Naast een boek als Ploetz’, Kalender, der wereldgeschiedenis (Prisma nr. 655) is dit werk vooral een praktisch gebruiksboek voor de historicus en de amateur beoefenaar der geschiedkunde.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.