Gerrit Rietveld – Weelde van de Eenvoud / Wealth of Sobriety

Auteur: Arjan Bronkhorst, Ida Van Zijl, Marc Van den Eerenbeemt, Willemijn Zwikstra | Uitgever: Lectura Cultura B.V.

59,00

Gerrit Rietveld (1888-1964) is misschien wel Nederlands bekendste architect. Fotograaf Arjan Bronkhorst, van het bestseller boek Grachtenhuizen, ging op zoek naar bekende en onbekende Rietveldhuizen.

Gerrit Rietveld (1888-1964) is misschien wel Nederlands bekendste architect. Zijn Schröderhuis uit 1924 in Utrecht is inmiddels wereldberoemd. Rietveld bouwde nog zo’n 100 andere huizen, waarover maar weinig bekend is. Fotograaf Arjan Bronkhorst (1972), die met zijn bestseller Grachtenhuizen (2013) zijn vakmanschap als fotograaf liet zien, ging op zoek naar onbekende Rietveldhuizen. Hij fotografeerde hun interieurs en bewoners en reisde er o.a. voor naar de Verenigde Staten.

De huizen van Rietveld kenmerken zich door licht en ruimte. Bij het ontwerpen was soberheid een van Rietvelds uitgangspunten. Het was slechts een beperkte groep van intellectuele klanten die de ‘weelde van de eenvoud’ aankon en bij Rietveld een avant-gardistisch huis bestelde. Auteurs Willemijn Zwikstra en Marc van den Eerenbeemt doken in de archieven en vroegen de bewoners hoe het is om in een Rietveldhuis te wonen. Rietveld-deskundige Ida van Zijl schrijft in haar inleiding: ‘het is hoog tijd voor een nieuw boek dat de bewoner centraal stelt, helemaal in de lijn van Rietveld die vond dat een huis slechts een achtergrond voor het leven is.’

ENGELS

Gerrit Rietveld (1888-1964) is perhaps Holland’s best-known architect. His Schröder House in Utrecht from 1924 has achieved iconic status. In fact, Rietveld built around 100 houses, and of these very little is known. Photographer Arjan Bronkhorst (b. 1972), who established his credentials in 2013 with the bestseller Grachtenhuizen/Amsterdam Canal Houses, went in search of these unknown Rietveld houses. He photographed their interiors and residents, travelling as far as the United States.

Light and space are what characterise Rietveld’s houses. Sobriety is a basic principle in his designs. Only appreciated by a small group of intellectual clients who commissioned Rietveld to design an avant-garde house. Authors Willemijn Zwikstra and Marc van den Eerenbeemt explored the archives and interviewed current residents about living in a Rietveld house. As Rietveld expert Ida van Zijl notes in her introduction: ‘it is high time for a new publication: a book that puts the resident first, just as Rietveld thought a house as a setting for life.’

Volkskrant Magazine
Recensie door De Volkskrant – Arno Haijtema

Onthutsend mooi fotoboek – de Volkskrant

(…) van de 100 huizen die Rietveld bouwde zijn een twintigtal samengebracht in het onthutsend mooie fotoboek Gerrit Rietveld, Weelde van de eenvoud van Arjan Bronkhorst. Dat is de fotograaf die in 2013 zijn naam vestigde met het (…) zo feestelijke boek Grachtenhuizen. Het Rietveldboek is de waardige opvolger van deze klassieker.

NRC Handelsblad
Recensie door NRC – Bernard Hulsman

Prachtboek – NRC Handelsblad

Een meubel waarin je woont’, noemt Maarten Schröder zijn geboortehuis uit 1924 dat zijn grootmoeder Truus Schröder-Schräder liet bouwen door haar minnaar, de meubelmaker Gerrit Rietveld. Op Rietvelds eerste huis, nu een museum, volgden er nog zo’n honderd. Hiervan fotografeerde Arjan Bronkhorst er twintig voor het prachtboek Weelde van de eenvoud/Wealth of Sobriety.
Rietveld-expert Ida van Zijl schreef de inleiding

Het Parool
Recensie door Het Parool – Maarten Moll

Prachtige artistieke inventarisatie – Het Parool

De Morgen
Recensie door De Morgen

Nog nooit kon je zo goed naar binnenkijken bij Rietveld

Trouw
Recensie door Trouw – Henny de Lange

Met liefde wonen in een Rietveld – Trouw

Een nieuw fotoboek toont de twintig best bewaarde huizen van Nederlands bekendste architect. De bewoners spreken liefdevol over de huizen, al zijn er ook ongemakken.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789082135466 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

, , ,

Uitgever

Aantal pagina's

528

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

15-11-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Gerrit Rietveld – Weelde van de Eenvoud / Wealth of Sobriety” te beoordelen