Gerlacus Buma

Een Friese patriciërszoon in het leger van Napoleon en Willem I
Auteur: Sybrand van Haersema Buma, Wiete Hopperus Buma | Uitgever: Prometheus

22,99

Tussen de val van Napoleon en het ontstaan van Nederland in zijn huidige omvang ligt een ontstaansworsteling van een kwarteeuw. De moeizame totstandkoming van het koninkrijk bepaalde het leven van een hele generatie Nederlanders. De Friese burgemeesterszoon Gerlacus Buma diende al die tijd als militair. Eerst gedwongen als garde d’honneur in het leger van Napoleon, daarna vrijwillig bij de cavalerie onder koning Willem I. Hij vocht bij Quatre Bras, bij Waterloo en in de tiendaagse veldtocht. Maar zijn leven werd vooral beheerst door het jarenlange wachten in steeds wisselende garnizoenssteden en legerkampen. Vanuit de plaatsen waar hij gelegerd was schreef Gerlacus brieven naar zijn ouders in het verre Friesland. Samen met andere bewaard gebleven bronnen geven ze een heel persoonlijk inkijkje in zijn leven van alledag: een onzeker rondtrekkend bestaan dat grote gevolgen had voor zijn gezin en zijn gezondheid.

Zijn verre nazaten Sybrand van Haersma Buma en Wiete Hopperus Buma hebben het leven gereconstrueerd van deze militair die op zijn bescheiden manier meebouwde aan de nieuwe staat, wiens leven niet de geschiedenis bepaalde – maar omgekeerd.

Sybrand van Haersma Buma (1965) is sinds 2012 politiek leider van het CDA en voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. In 2016 verscheen van zijn hand bij Prometheus Tegen het cynisme. Sybrand Buma is naast zijn politieke functies onder meer bestuurslid van de familiestichting Buma en van het Mr. W.W. Bumaleen.

Wiete Hopperus Buma (1953) diende als officier bij de cavalerie en de Koninklijke Marechaussee en was daarna acht jaar officier van justitie. Hij is onder meer lid van het Kapittel der Militaire Willems-Orde, van het bestuur van de familiestichting Buma en van het Mr. W.W. Bumaleen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044638929 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een Friese patriciërszoon in het leger van Napoleon en Willem I

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

240

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

30-10-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Gerlacus Buma” te beoordelen