Geleefd geloof

Het geloofsleven van boeren en burgers in Friesland en de Ommelanden van Groningen, 1200-1580
Auteur: Anneke B. Mulder-Bakker, Rolf H. Bremmer Jr | Uitgever: Walburg Pers B.V., Uitgeverij

29,99

Van gewone middeleeuwers zijn nauwelijks geschreven documenten overgeleverd. Hoe zij dachten over de leer van de kerk, weten wij dus niet uit de eerste hand. Toch valt er wel iets te zeggen over de manier waarop mensen in huiselijke kring en maatschappelijk leven uiting gaven aan hun geloof. Dit boek beschrijft en verbeeldt de religieuze cultuur aan de hand van voorwerpen, zoals aardewerken heiligenbeeldjes, simpele gebedenboekjes en prachtig ge?llumineerdegetijdenboeken, pelgrimsinsignes, relikwie?n en reliekdoosjes, gebedsteksten met vingerafdrukken en sporen van tranen. Ook religieuze broederschappen en vrome huisgemeenschapjes passeren de revue.

De focus ligt op de Friese landen, de huidige provincies Groningen en Friesland. Die weken af van omliggende gebieden. Ze werden niet bestuurd door graven of hertogen, de bisschoppen woonden ver weg en ze hadden een eigen taal en rechtssysteem. Het is daarom niet toevallig dat in Friese rechtsteksten afwijkende theologische denkbeelden te vinden zijn.

‘Ooit waren de honderden middeleeuwse kerkgebouwen in Friesland en Groningen het centrum van de gelovigheid van de bewoners van deze rijke streken. Mulder-Bakker, Bremmer en hun auteurs zijn er prachtig in geslaagd om te laten zien op welke manieren – in beeld, geschrift en in praktijken – zij hun religiositeit beleefden en tot onderdeel van hun dagelijks leven maakten.’
– Prof. dr. G.T. Jensma, Rijksuniversiteit Groningen

‘Anneke Mulder Bakker en Rolf Bremmer hebben met hun team schrijvers een fraai monument opgericht voor dat verloren verleden.’
– Joost Eskes, Historiek.nl

Geleefd geloof laat zien dat de middeleeuwse lekenreligiositeit rijker blijkt dan vermoed. De auteurs hebben een mooie mix van geschreven archief en bodemarchief gebruikt … Geleefd geloof is naast tekstueel hoog informatief ook rijk geïllustreerd. Een knappe prestatie.
– Riemer Janssen, Stad en Lande

Het is boeiend om te zien hoe er toch steeds weer vooruitgang zit in religieus-historisch onderzoek. En dan die meer dan honderdzestig kleurrijke afbeeldingen! Alleen die handschriften al – om te zoenen zo mooi.
– Marijke Lourense, Trouw

Specialistische kennis voor een geïnteresseerd lezerspubliek toegankelijk gemaakt… De vele, fraaie illustraties verhelderen veel.
– Willem Bouwman, Nederlands Dagblad

Kijkluikjes in een verdwenen wereld.
– Egge Knol, Fryslân. Historisch Tijdschrift

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462496552 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het geloofsleven van boeren en burgers in Friesland en de Ommelanden van Groningen, 1200-1580

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

246

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

05-07-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Geleefd geloof” te beoordelen