Geheimzinnigheid is zijn fort

Geheimzinnigheid is zijn fort

Assien Bohmers 1912-1988. Biografie
Auteur: Arnold Carmiggelt | Uitgever: Eburon
Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

34,00

Wat doet een jonge Nederlandse archeoloog in de entourage van Reichsführer-SS Heinrich Himmler? En wat betekent zijn werk voor de SS voor de rest van zijn leven? Als hij na de oorlog zonder proces vrijkomt, wordt hij direct aangesteld als specialist in de Oude Steentijd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1965 eindigt zijn academische carrière abrupt vanwege illegaal wapenbezit. Niet lang daarna duikt zijn naam op in archeologische vervalsingszaken in Nederland, waaronder de zaak Vermaning. Wie is deze Assien Bohmers, en waarom spookt hij nog steeds rond in de Nederlandse archeologie?

Arnold Carmiggelt neemt u mee op een fascinerende reis door de werelden die Bohmers heeft bezocht. Van het broeierige, vooroorlogse Berlijn, waar inlichtingendiensten vrij spel hebben, tot de wereld van Ahnenerbe, het wetenschappelijk bureau van de SS dat in dienst staat van de nazipolitiek. We bezoeken grotten in Duitsland, opgravingen in Tsjechië en Nederland, die licht werpen op de vroegste prehistorische bewoning in Europa. Ook worden we deelgenoot van het geruzie onder Friese nationalisten en intriges ‘onder professoren’. Een tot dusver onbekend naoorlogs internationaal nazi-netwerk wordt blootgelegd. Bovendien maken we kennis met Bohmers’ gedachtegoed, waarin hij evolutie aan de verre toekomst koppelt. Zijn ideeën zijn verontrustend actueel.

Assien Bohmers blijft voor velen een raadsel, bij leven en na zijn dood: een veelzijdig, ambitieus en creatief wetenschapper die keuzes maakt die hem zijn hele leven achtervolgen. Dit boek zet de lezer voortdurend aan het denken over morele integriteit en de confrontatie met een ongemakkelijk verleden. De biografie benadrukt de kracht van het verhaal, dat altijd en overal in vele gedaanten is. Het bepaalt en verdraait onze blik en kan een leven knap ingewikkeld maken. Het verhaal van Bohmers, gebaseerd op veel tot dusver onbekende bronnen, toont dat op allerlei manieren aan.

Arnold Carmiggelt (1964) studeerde geschiedenis en culturele prehistorie met een bijvak filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef diverse wetenschappelijke en publieksvriendelijke publicaties over historisch-archeologische onderwerpen. Vanaf 2009 is hij hoofd van de afdeling Archeologie van de gemeente Rotterdam (BOOR).

De Volkskrant
Recensie door Marcel Hulspas

In een fascinerende biografie schetst Arnold Carmiggelt het leven van een Nederlandse archeoloog die voor de nazi’s bewijzen wilde verzamelen voor de superioriteit van het Germaanse ras.

Leeuwarder Courant
Recensie door Erwin Boers

Was Bohmers werkelijk fout? En wat dreef hem? Wat verklaarde toch die
geheimzinnigheid, die tot na zijn dood rond hem bleef hangen? Carmiggelt zette een
tijdrovende speurtocht op touw. Hij dook de archieven in, sprak met familie, collega’s en
kennissen. Hij spitte de persoonlijke papieren van Bohmers door, waaronder zijn
dagboekaantekeningen. Het levert een een fascinerende wirwar van verhaallijnen op.

Artikelnummer: 9789463012393 Categorieën: , ,
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Extra informatie

Subtitel

Assien Bohmers 1912-1988. Biografie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

692

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

15-11-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Geheimzinnigheid is zijn fort” te beoordelen