Gaswinning Groningen

Een bewogen geschiedenis
Auteur: Herman Damveld | Uitgever: Uitgeverij Profiel

19,50

Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis
De feiten laten spreken en voelen
Sinds de zwaarste aardbeving in Groningen, in augustus 2012, is 226 miljard kubieke meter gas gewonnen uit het Groningen-veld. Dit leverde de regering 36 miljard euro aan aardgasbaten op. Per dag is dat 13 miljoen Euro. Dit heeft auteur Herman Damveld uitgerekend.
Herman Damveld, zelfstandig onderzoeker en publicist te Groningen, laat in dit boek de feiten spreken. Hij beschrijft de gaswinning en de gevolgen daarvan vanaf 1959, met de nadruk op de laatste 7 jaar. Het gaat over de duiding van de verschillende belangen en het registreren van de voortgang. Ook komt veel achtergrondinformatie over de winning van aardgas, de oorzaak van de aardbevingen en het gebruik van aardgas in Nederland aan de orde. Dit allemaal gelinkt aan citaten en beschrijvingen, tabellen en grafieken. Dan voel je de spanning.
De bewogen en complexe gasgeschiedenis van Groningen is lastig te doorgronden. Damveld is daar goed in geslaagd, waarbij hij vaak eigen berekeningen moest maken om de stand van zaken zo helder mogelijk weer te geven. Hij analyseert diepgaand hoe feiten en meningen over de aardbevingen evenals de voorgenomen oplossingen over elkaar heen buitelen. Wie is verantwoordelijk voor de schade, wie voert de regie? Ondertussen is de onvrede en onrust in Groningen dagelijkse kost. Het vertrouwen in de landelijke overheid is in Groningen tot het nulpunt gedaald, zegt onder meer de Nationale Ombudsman. De werkelijkheid, besproken aan de keukentafel, botst met de werkelijkheid aan de bestuurstafel. De gaskraan gaat stap voor stap dicht, maar het puin in Groningen is nog lang niet opgeruimd en zware aardbevingen met nieuwe schades dreigen.
Kan de burger vertrouwen op de overheid. Vertrouwt de overheid de burger eigenlijk wel ? Worden de burgers geregeerd door statistieken en rekenmodellen, of staat de menselijke maat en de veiligheid centraal ? Het zijn vragen die als een rode draad door het slepende proces rond de aardbevingen in Groningen heen lopen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789052944326 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een bewogen geschiedenis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

160

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

02-03-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Gaswinning Groningen” te beoordelen