Franse scholen in Nederland

Ontstaan en ontwikkeling vanaf de vijftiende eeuw tot het midden van de negentiende eeuw
Auteur: Nan L. Dodde | Uitgever: Gompel & Svacina

32,00

Onderwijshistorici hebben zich al veelvuldig bezig gehouden met de geschiedenis van het lager onderwijs en het onderwijs op universitair niveau. Aan het middelbaar onderwijs werd minder aandacht besteed, omdat deze vorm van onderwijs aanvankelijk uitgebreid lager onderwijs was.

De Franse school nam eerst als handelsschool, later als Frans-Duytsche school en als Franse kostschool de taak op zich om leerlingen kennis te laten maken met schoolvakken als onder meer boekhouden, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, Frans en Engels. Dit soort van scholen werd opgericht door particulieren en kon hooguit een enkele maal een geldelijke ondersteuning tegemoet zien van gemeentebesturen. De toename van Franse scholen in de achttiende eeuw dwong de landelijke overheid met wettelijke maatregelen orde te scheppen in de inmiddels chaotische onderwijssituatie waarin deze onderwijsinstellingen zich bevonden. De wet op het lager onderwijs van 1857 en de wet op het middelbaar onderwijs van 1863 maakten een einde aan het bestaan van de Franse school. Meteen brengt het boek ook een goed relaas van de tijd vooraleer Nederland en België hun eigen weg gingen.

Prof. em. dr. Nan L. Dodde werd opgeleid tot onderwijskundige. Hij was verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Utrecht. Zijn historische belangstelling leidde onder meer tot historisch-onderwijskundige publicaties over het onderwijs van Rotterdam, het joodse onderwijs in Nederland, het rijksschooltoezicht en de onderwijswetgeving. Naast diverse andere tijdschriftartikelen en boeken redigeerde hij met prof. dr. Wolfgang Schmale Revolution des Wissens? Europa und seine Schulen im Zeitalter der Aufklärung (1750-1825).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463712125 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Ontstaan en ontwikkeling vanaf de vijftiende eeuw tot het midden van de negentiende eeuw

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

283

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-07-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Franse scholen in Nederland” te beoordelen