Founding fathers van de VDD

Dirk Stikker en Piet Oud
Auteur: Boris van Haastrecht, Gerrit Voerman | Uitgever: Boom

29,90

Een onthullend boek over de oprichters van de VVD, Dirk Stikker en Piet Oud. Aanvankelijk werkten zij in harmonie samen, maar er volgden al snel conflicten.

De oprichting van de VVD was 75 jaar geleden het werk van twee elitaire heren: zakenman Dirk Stikker en politicus Piet Oud. Hoe kwamen de directeur van Heineken’sBierbrouwerij en de burgemeester van Rotterdam tot het besluit om in januari 1948 een nieuwe politieke partij op te richten?

De VVD was meteen succesvol bij de Tweede Kamerverkiezingen van juli 1948. Vervolgens werd de onervaren Stikker minister van Buitenlandse Zaken, terwijl de politieke veteraan Oud fractieleider werd. Tegen de achtergrond van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog traden de tegenstellingen tussen deze twee sterke persoonlijkheden op de voorgrond. Stikker beschuldigde Oud van het zaaien van tweedracht, terwijl Oud van zijn kant Stikker liever zag vertrekken als minister.

De persoonlijke vertrouwensbreuk werd in 1951 publiek, toen fractievoorzitter Oud zijn partijgenoot Stikker dwong tot aftreden als minister, waarmee het eerste kabinet-Drees viel. Pas bij het twintigjarig bestaan van de VVD in 1968 volgde een verzoening.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024449521 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Dirk Stikker en Piet Oud

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-01-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Founding fathers van de VDD

  1. Historiek

    Founding fathers van de VVD, heet het boekje van Boris van Haastrecht en Gerrit Voerman. Het gaat over Dirk Stikker en Pieter (in het boek gemeenzaam als ‘Piet’ aangeduid) Oud en vooral over de relatie tussen die twee. Die was niet al te best. Of om specifieker te zijn: ze werd gekenmerkt door voortdurend (gelet op de status van het duo nogal kinderachtig) geruzie. Scheldpartijen over en weer bleven daarbij niet uit.” – Fons Kockelmans op Historiek

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen