Founding fathers van de VDD

Dirk Stikker en Piet Oud
Auteur: Boris van Haastrecht, Gerrit Voerman | Uitgever: Boom

24,50

Een onthullend boek over de oprichters van de VVD, Dirk Stikker en Piet Oud. Aanvankelijk werkten zij in harmonie samen, maar er volgden al snel conflicten.
De oprichting van de VVD was 75 jaar geleden het werk van twee elitaire heren: zakenman Dirk Stikker en politicus Piet Oud. Hoe kwamen de directeur van Heineken’s Bierbrouwerij en de burgemeester van Rotterdam tot het besluit om in januari 1948 een nieuwe politieke partij op te richten?
De VVD was meteen succesvol bij de Tweede Kamerverkiezingen van juli 1948. Vervolgens werd de onervaren Stikker minister van Buitenlandse Zaken, terwijl de politieke veteraan Oud fractieleider werd. Tegen de achtergrond van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog traden de tegenstellingen tussen deze twee sterke persoonlijkheden op de voorgrond. Stikker beschuldigde Oud van het zaaien van tweedracht, terwijl Oud van zijn kant Stikker liever zag vertrekken als minister.
De persoonlijke vertrouwensbreuk werd in 1951 publiek, toen fractievoorzitter Oud zijn partijgenoot Stikker dwong tot aftreden als minister, waarmee het eerste kabinet-Drees viel. Pas bij het twintigjarig bestaan van de VVD in 1968 volgde een verzoening.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024449521 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Dirk Stikker en Piet Oud

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

112

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

16-01-2023

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Founding fathers van de VDD” te beoordelen