Filmfront Weimar

Representaties van de Eerste Wereldoorlog in Duitse films uit de Weimarperiode (1919-1933)
Auteur: B. Kester | Uitgever: uitgeverij Verloren b.v.

29,00

Sinds het bestaan van de cinematografie is oorlog een dankbaar onderwerp voor verfilming. Soms zijn films over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog of de Vietnamoorlog niet meer dan veredelde avonturenfilms, maar er zijn er ook die heftige reacties oproepen en leiden tot hernieuwde discussies over controversiële of verdrongen aspecten van dat specifieke verleden.

Oorlogsfilms zeggen vaak meer over de tijd waarin ze gemaakt zijn dan over de oorlog die ze verbeelden. Dat geldt ook voor de ruim dertig Duitse films over de Eerste Wereldoorlog die gemaakt zijn tijdens de Weimarperiode. De Eerste Wereldoorlog is in de West-Europese geschiedenis van de twintigste eeuw een van de meest ingrijpende ervaringen geweest. Vooral in landen waar de oorlog op het eigen grondgebied is uitgevochten, leeft deze ervaring nog volop in het historisch bewustzijn. Omdat Duitsland werd aangemerkt als de belangrijkste veroorzaker van de oorlog en zelf een smadelijke nederlaag leed, heeft de Eerste Wereldoorlog in dat land een bijzondere betekenis gekregen. Het omstreden Verdrag van Versailles en de politieke context van de Weimarperiode droegen ertoe bij dat de herinnering aan de Grote Oorlog problematisch was. Dat zien we niet alleen gereflecteerd in de Duitse oorlogsfilms die in de periode 1919-1933 zijn gemaakt, maar ook in de talrijke reacties die in de pers verschenen.

De films en kritieken die in dit boek besproken worden, geven een interessant beeld van de manier waarop Duitsland de Eerste Wereldoorlog trachtte te verwerken en van de betekenissen die aan dit verleden werden toegekend.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789065504296 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Representaties van de Eerste Wereldoorlog in Duitse films uit de Weimarperiode (1919-1933)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

268

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

09-05-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Filmfront Weimar” te beoordelen