Fashion en andere dada’s

Paul-Gustave van Hecke
Auteur: Manu van der Aa | Uitgever: Academic & Scientific publishers

26,95

Paul-Gustave, ‘Gust’, van Hecke (1887-1967) was een culturele duizendpoot. Journalist, acteur, recensent, essayist, galeriehouder, theaterdirecteur, couturier en interieurontwerper, tijdschriftoprichter en redacteur, uitgever, kunstverzamelaar en kunstpromotor: Pégé was het allemaal. Dat hij ook toneel- en verhalenschrijver was en literair-historisch van belang is, is minder bekend. Van Heckes Nederlandstalige teksten zijn op twee na nooit afzonderlijk uitgegeven en ook nooit gebundeld. Deze editie van het Letterenhuis en Uitgeverij ASP , bezorgd door Van Hecke-biograaf en
literair-historicus Manu van der Aa, vult deze leemte.

Van Heckes eerste bijdragen verschenen in 1907 in het door hem opgerichte blad Niew Leven. Meer bekendheid in literaire kringen verkreeg hij later, met zijn tijdschriften De Boomgaard en Het Roode Zeil. De toneelstukken die hij schreef en zijn verrassende en vernieuwende essays ‘Fashion’ en ‘Dada’ vestigden in 1920 opnieuw de spotlights op hem. De publicaties
van zijn uitgeverij Het Roode Zeil werden zelfs zeer gewilde verzamelobjecten. Dat laatste geldt ook voor de boekuitgave van Fashion (1921) met drie ‘sterkwaterplaten’ of etsen van Gustave van de Woestijne – die eveneens in deze verzameleditie zijn opgenomen.

Fashion en andere dada’s bevat al het Nederlandstalige werk van Van Hecke: zijn verhalen, literaire en toneelkritieken, zijn toneelstukken, essays en een enkel gedicht. Met deze uitgave worden al deze soms haast niet meer terug te vinden teksten weer beschikbaar.

Literatuurwetenschapper Manu van der Aa is de editeur van deze uitgave. Hij verzamelde alle teksten, annoteerde ze waar nodig en voorzag de uitgave van een inzichtgevend nawoord. Hij is redacteur van het literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd en de auteur van onder meer de bekroonde biografie ‘Ik heb de liefde liefgehad’. Het leven van Alice Nahon (Lannoo, 2008). Momenteel bereidt hij een biografie voor van P.-G. van Hecke.

Fashion en andere dada’s is het zestiende deel in de reeks Letterenhuispublicaties, een initiatief van het Letterenhuis in Antwerpen in samenwerking met Uitgeverij ASP . De uitgaven in deze serie – teksten brievenedities, studies en andere publicaties – zijn gebaseerd op literatuurwetenschappelijk onderzoek en hebben betrekking op literair archief dat in het Letterenhuis wordt bewaard en op deze manier toegankelijk wordt gemaakt.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789057183225 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Paul-Gustave van Hecke

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

360

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

14-12-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Fashion en andere dada’s” te beoordelen